Ezt érdemes tudni a Fradi új edzőjéről

2023. szeptember 05. 07:45

Fantasztikus életmű áll mögötte, edzőként azonban vegyes képet mutat.

2023. szeptember 05. 07:45
Coach Dejan Stankovic (UC Sampdoria) during the italian soccer Serie A match US Lecce vs UC Sampdoria on April 16, 2023 at the Via Del Mare stadium in Lecce, Italy.

A Fradi hétfőn kinevezett vezetőedzője, Dejan Sztankovics életműve fantasztikusnak számít, középpályásként a Crvena zvezda, a Lazio és az Internazionale történetében is a legjobbak közé sorolják, 2010-ben a milánói klub Bajnokok Ligája-győztes, egyúttal triplázó csapatának oszlopos tagja volt – írta meg a Magyar Nemzet.

A fent ismertetett sikerrel még José Mourinho örök barátságát is elnyerte,

a Special One idén a Sztankovics roma származását firtató olasz ultrákkal is szembeszegült. Áprilisban történt az az incidens, amikor már mindketten edzők voltak. A Roma–Sampdoria meccsen ellenfélként találkoztak egymással. Amikor kiállították a Sampdoria egyik játékosát, Sztankovics hevesen reklamált, amit a római szurkolók nem díjaztak, rasszista bekiabálásokkal pocskondiázták a roma származású szerbet.

Ekkor lépett közbe Mourinho, aki leintette a saját csapata drukkereit, hogy fejezzék be Sztankovics szidalmazását.

 „Egy nagyszerű emberért és barátért tettem, akinek családja van. Szeretem a Roma-tábort, de a barátaimat nem támadhatják” – mondta az esetről Mourinho. Az eset után Sztankovics is megszólalt, aki egyrészt megköszönte a portugál gesztusát, majd kiállt a gyökerei mellett:

Büszke vagyok arra, aki vagyok. Büszke vagyok arra, hogy roma vagyok”

–  jelentette ki Sztankovics.

Eredmények

Játékosként tehát tiszteletet parancsoló eredménysora van Sztankovicsnak, aki hatszoros olasz bajnok, hatszoros kupagyőztes, KEK- és BL-győztes, összesen 103-szor szerepelt a válogatottban.

Edzőként azonban a szerb egyelőre vegyes képet festett magáról,

ennek ellenére a Ferencváros bízik benne. Sztankovics az első önálló edzői munkáját a Crvena zvezdánál kapta meg 2019 decemberében. Két és fél év alatt 130 mérkőzésen irányította ifjúkora csapatát, amellyel mindegyik évében, azaz háromszor is szerb bajnok lett.

Ennek ellenére azonban a nemzetközi porondon nem jöttek a várt eredmények.

Ugyan 2020 őszén továbbjutott az együttessel az Európa-liga csoportköréből, majd a legjobb 32 között a Milan ellen kiesett, de az mindenképpen kudarc volt, hogy a BL-selejtezőkön mindannyiszor elbukott. 

A Magyar Nemzet teljes cikkét az új edzőről ide kattinva olvashatja.

Nyitókép: EMMANUELE MASTRODONATO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2023. szeptember 05. 10:57
Érdekes, hogy az edzői karrier ismertetéséből olyan lényeges tények kimaradnak, hogy a Belgráddal nyert 38 meccsből 35 győzelemmel, 112 rúgott góllal is bajnokságot, hogy 21/22-ben az EL-ben a legjobb 16-ig vitte a Zvezdát, hogy 20/21-ben az EL csoportkörben többek között azt a Gentet verte ki és meg a belgrádiakkal idegenben, akit most a Fradinak kéne megelőznie, hogy a Milan (!) ellen csak 11-esekkel estek ki. Mellesleg a Fradi csoportellenfelei közül a Gent mellett a Csukaricski és a Fiorentina ellen is meccselt már. Ehhez képest Máté Cs. nemzetközi tapasztalata arra a kb. tucatnyi meccsre korlátozódik, amit az elmúlt két hónapban kapott. Nem kéne elhamarkodottan, indulatból hülyeségeket beszélni.
gyaloggos
2023. szeptember 05. 10:12
SUMMA summarum: EZT most nem lehet, vagy nehéz megmagyarázni! CSERCSESZOV buktái után MÁTÉ CSABA bevitte a Fradit a Konferencia csoportkörébe, LENYŰGÖZŐ eredménnyel! MIÉRT nem maradhatott vezetőedző, MIÉRT kell most a váltás?
zakar zoltán béla
2023. szeptember 05. 09:37
Nem Fradi
kambala2
2023. szeptember 05. 09:15
"Ezt érdemes tudni a Fradi új edzőjéről" jó a visszaosztó képessége , kiválóan tud mutyizni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!