Alattomos paktumot kötött Washington és Brüsszel, már azt is tudni lehet, ki issza meg a levét

2023. október 14. 22:00

Most a Kínából érkező acél- és alumíniumtermékek importját próbálja megnehezíteni az USA és az EU. Az extravámok kivetése még Trump ötlete volt, Peking ügyes zsarolása már mostani gondolat. 

2023. október 14. 22:00
BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Nem sokkal az után, hogy az Európai Bizottság a saját ötlete nyomán szubvencióellenes vizsgálatot kezdeményezett a Kínából érkező autók importjának területén (amelynek végén minden valószínűség szerint extravámot fognak kivetni azokra), máris itt az újabb védelmi intézkedés, ezúttal az acél- és alumíniumimportra.

Extra vámot vetnének ki a kínai dömpingre

A terv szerint, amelyről az Európai Bizottság máris egyeztetést kezdett az USA illetékeseivel, extravámot vetnének ki minden olyan acél- és alumíniumtermékre, amely nem piacgazdasági alapokat működtető államokból érkezik. A többes szám ellenére teljesen egyértelmű, hogy a 10–25 százalékos vámok kiszabása a kínai dömpingre igyekszik újabb csapást mérni.  

A százalékos összegeket az Európai Bizottság javasolta (25 százalékos extravám az acél és 10 az alumínium esetében), ami pontosan megegyezik a Donald Trump által 2018-ban kivetett extravámokkal. Ez azért lényeges, mert a volt amerikai elnök intézkedése akkor mindenkit sújtott – beleértve az Európai Uniót is.  

 Ezt a szabályt törli most el a javaslat értelmében az USA az EU javára, hogy aztán közösen Kína ellen alkalmazzák.  

 Ursula von der Leyen az európai tagállamok felhatalmazása alapján tárgyalt Biden elnökkel az Egyesül Államok unióval szembeni importszigorának megszüntetéséről, ugyanakkor néhány ország máris azzal vádolja az EB elnökét, hogy túllépte a hatáskörét, és ismét a Fehér Ház érdekeinek megfelelően cselekszik, vagyis a Kína elleni szigorítás túl meredeknek tűnik, különös tekintettel arra, hogy protekcionista jellegénél fogva ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) alapelveivel. 

A megfogalmazott kritika jogosnak tűnhet, a WTO szabályain alapuló globális kereskedelem azonban mintha nem állta volna ki a változó idők próbáját. Mind az USA-ban, mind az EU-ban egyre-másra születnek a protekcionista elképzelések, amelyek homlokegyenest ellenkeznek a globális kereskedelmi szabályokkal – ez pedig világosan mutatja azt is, hogy a WTO egyre inkább egy tehetetlen, egyre gyengülő és haldokló szervezetté vált, amely elméletileg még funkcionál, a gyakorlatban azonban már nincs olyan súlya, hogy érdemben be tudjon avatkozni az eseményekbe.  

Ezt is ajánljuk a témában

Macron: Jogunk van a protekcionizmushoz

Nagy vihart kavart kínai útja után a francia elnök Hollandiába utazott, hogy Európa gazdasági autonómiájának és szuverén iparpolitikájának szükségességéről egyeztessen egyik legnagyobb gazdaságpolitikai ellenfelével, Mark Rutte miniszterelnökkel.

Ennek ellenére elképzelhető, hogy néhány acéltermelő ország a WTO bírósága elé citálja majd az EU-t és az Egyesült Államokat, de ismerve a szervezet bürokratikus eljárásrendjét, az ügyben döntés valószínűleg csak évek múlva születne, míg a mostani extravámrendeletet a felek a lehető leghamarabb életbe fogják léptetni.

Ügyes zsarolási kísérlet 

Washington és Brüsszel egyébként cselesen beépített egy kiskaput a rendelkezésbe. Ez azt jelenti, hogy bármely államnak megengedik a paktumhoz való csatlakozást, amennyiben betart néhány szabályt. Ezek egyike azt tartalmazza, hogy  

az adott országnak tartózkodnia kell attól, hogy exportkorlátozásokat vezessen be a két nyersanyagra vagy az azokhoz kapcsolódó termékekre.  

Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az EU és az USA egyértelműen a kínai rendeletre utalt, amely a gallium mint alumíniumipari melléktermék és a germánium exporttilalmát tartalmazza. Magyarán: egy szimpla, de igen okos zsarolást láthatunk annak érdekében, hogy az ázsiai nagyhatalom elgondolkozzon a chipiparhoz nélkülözhetetlen kritikus alapanyagok szabad kereskedelmének újbóli elindításán. (Más kérdés, hogy a kínai exportkorlátozás éppen az EU–USA tilalmi rendeleteire érkezett válaszul, tehát a klasszikus „az úgy kezdődött, hogy ő visszaütött” szituációt láthattuk a gyakorlatba ültetni.) 

A részletekről még komoly egyeztetések folynak, a rendelet valószínűleg január 1-jén lép életbe, ha addig a két fél mindenben meg tud egyezni. Az ugyanis még mindig problémát okoz, hogy – a transzatlanti viszály csendesedése ellenére – az USA a saját játékszabályait igyekszik ráerőltetni nemcsak Kínára, de az Európai Unióra is. Ebben az esetben speciel az érdekek közösek, a civakodásnak azonban történelmi hagyományai vannak.  

Az Európai Unió külügyi főképviselője, Josep Borrell egyébként éppen ezekben a napokban tárgyal Kínában, ahol többek között aggodalmának ad hangot amiatt, hogy Peking a Kína–EU kapcsolatokat az Egyesült Államokkal való rivalizálásának a függvényében értelmezi. 
A jelenlegi tervezet fényében valószínűleg némileg csökken a szavainak súlya a tárgyalások során. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: MTI/EPA/Pool/UPI/Bonnis Cash

***

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.     

 

 

 

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pesszimista
2023. október 15. 10:30
Az USA hegemóniáját Kína veszélyezteti, ezért előírja vazallusainak, hogy csökkentsék vele kereskedelmüket . Mi szövetségben vagyunk velük, de növelni kívánjuk Kínával azt. A Magyaroknak a széllel szembe való pisálás mindíg bejött.
faramuci
2023. október 15. 07:53
A ferdeszeműek (kína,korea) jó autókat gyártanak,és megfizethető áron,mert birtokolják az alap,és nyersanyagok jó részét. Amikor Baerbock főidióta, diktátornak nevezte a kínai elnököt,válaszul lemontak többszáz millió eurónyi megrendelést. A német autóiparnak gatya........csak így tovább hülyék!
Pelso j.
2023. október 15. 07:45
Nagyon helyes. Patrióta gazdaságpolitikát folytatnak, ellentétben azokkal, akik csak hazudják azt.
ördöngös pepecselés
2023. október 15. 07:16
"extravámot vetnének ki minden olyan acél- és alumíniumtermékre, amely nem piacgazdasági alapokat működtető államokból érkezik" ez az első és a legfontosabb lépés a vas és acél országa felé
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!