Itt vannak a legújabb iPhone-ok, és a rendszer amit hoztak a korábbiakat is felturbózhatja (Videó)

2023. szeptember 20. 11:14

Megérkeztek a legújabb iPhone-ok, és a legfrisebb szoftver, amit hoztak az elmúlt évek almás mobiljaira is letölthető lesz.

2023. szeptember 20. 11:14
Fekete Kíra

A Makronóm Intézet elemzőjének írása.

Néhány napja, 2023. szeptember 12-én bemutatták az új iPhone15-ös széria modelljeit, amelyek bár külsőre igencsak hasonlítanak  a 13-as és 14-es szériához, hoznak azért néhány fontos újítást a korábbi verziókhoz képest.  

Az USB-C kábellel tölthető iPhone 15 és az iPhone 15 Plus a jelek szerint fehér, fekete, kék, sárga, illetve pink/piros színben lesz elérhető. 

A magasabb árkategóriájú, de igen fejlett képalkotó technológiát ígérő iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max várhatóan ezüst, fekete, szürke és kék színváltozatban lesz kapható napokon belül Magyarországon is. 

Az új készülékcsalád tagjai  titánium vázat kapnak, amely nem csupán könnyebb, mint az eddigi, de sokkal strapabíróbb is. Újdonság a személyre szabható új akciógomb, amellyel többek között lenémítható a telefon, illetve villámgyorsan elérhető például a kamera, az elemlámpa vagy éppen a fordító és a hangjegyzet funkció – attól függően, hogyan állítjuk be. Ezért azonban be kellett áldozni a jól megszokott manuális némítógombot.  

Emellett a többfunkciós Dynamic Islandet is bevezették az iPhone15 alapmodellnél is, amely képes többek között a fülhallgató töltöttségi szintjét, térkép használata esetén pedig nyilak segítségével az irányt mutatni. A 14-es verzióhoz képest még több funkciót tud a már a 14 Prónál népszerűvé vált fekete sáv. 

Az előrendelés szeptember 15-én, pénteken indult, és az első iPhone 15 szériás telefonokat várhatóan szeptember 22-én, pénteken lehet átvenni. 

Remek funkciókkal érkezett az új iOS-rendszer

Ahogy jeleztük, nem csupán az eszköz újul meg, de az almás operációs rendszer is sok új funkciót tartogat számunkra. Íme a négy legjelentősebb változás:  

  • Fejlettebb AirDrop: mostantól a telefonokat összeérintve (vagy legalábbis nagyon közel tartva egymáshoz) kontaktot tudunk cserélni abban az esetben, ha mind a két készülék iPhone. Kiválaszthatjuk, hogy mely adatainkat szeretnénk megosztani, és minden kontakthoz beállíthatuk külön háttérképet, nevet, emellett személyre szabhatjuk a profilját. Az említett mozdulattal nem csupán kontaktot, de képet vagy más tartalmakat is megoszthatunk egymással két iPhone között. 
  • Standby mód: amikor az iPhone töltőn van, fekvő pozícióban, bekapcsol az úgynevezett álló mód, amely kiírja a képernyőre az időt és akár az időjárást, a dátumot, akár egy álló okosóra.  
  • Siri társalog: már nem kell a jól betanult Hey Siri megszólítást alkalmazni, elég csak kimondani a nevét. Emellett ezt nem szükséges megismételni minden kérdés előtt, miután válaszolt, rögtön fel is tehetjük neki a következő kérdést.  
  • Reszponzív widgetek: a képernyőre kihelyezhető alkalmazások már nem vezetnek a fő alkalmazáshoz, hiszen azokon keresztül is elindíthatunk zenét, kipipálhatjuk a bevásárlólista elemeit stb. Az adott alkalmazástól függ, hogy mire képesek a widgetek. 

Ezek mellett rengeteg apró változás is megjelenik az iOS 17-essel, az alábbi videóban összefoglalják a legjelentősebbeket: 

Nyitókép: Képkocka / YouTube-videó

***

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2023. szeptember 21. 14:48
Azt is irjatok meg hogy Szlovakiaban sokkal olcsobb ! Szoval mo-n csak az vesz ajfont a tok hulye
Halder_1899
2023. szeptember 21. 09:43
Tisztelt Mandiner, Ebből kéne több, minden új mobilról kéne alapos és főleg jó és hiteles elemzés. Technika, ár, stb. Itt kimagaslóan fontos, hogy tényleg nagyon hozzáértő kell ide. Kéne tévére is, monitorra is, sok százezren nézik ezeket, ha jók. Kéne videó ahol bemutatja a szakértő, max 10 -12 percben, a kibontástól indulva.
kizokkentido
2023. szeptember 21. 07:53
Az emberi butaság határtalan. Az okostelefon egy láthatatlan, most még laza, póráz a globalogazdik kezében.
Tuners
2023. szeptember 21. 07:04
Nem olyan rossz az irány, nekem tetszik. Végre tesznek bele 20MP-s kamerát, a 12 MP-s már a hetedik generáció óta lényegében változatlan, kevés az már a mai optikákkal, kellett az újítás, 5X optikai zoom nagyon kellett, titán váz jól hangzik, de sokat nem fog változtatni. Amúgy azt vitatnám hogy ettől strapabíróbb lesz, a Pro változatoknáll rozsdamentes acélváz van, annál biztos nem strapabíróbb, viszont könnyebb. Alumíniumnál strapabíróbb az tuti, viszont nem könnyebb. Csak egy kis technikai szőrszálhasogatás, nem olyan fontos. Engem meggyőztek, rohanok megvenni…. Ja NEM 😃 De majd ha a 13 lejár, kb majd 3 év múlva tuti ez lesz a következő amit beszerzek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!