Nem lehet elég korán kezdeni a tanulást a pénzügyekről

2023. február 15. 17:09

A TrendFM-en futó Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető arról beszélgettek, hogy a családi bankolás hogyan járulhat hozzá akár az egész család hatékonyabb pénzkezeléséhez. Ezeknek a szolgáltatásoknak a segítségével az új generáció tudatos pénzügyi szokásokat tanulhat.

2023. február 15. 17:09
null

Egy életen át meghatározhatja pénzügyeinket az, hogy milyen ismereteket szerzünk gyerekkorunk során. A felmérések azonban nem mutatnak derűs képet a pénzügyi edukáció elterjedtségéről, a hazai és nemzetközi pénzügyi tájékozottság szintjéről.

A pénzügyek tudatos kezelése, a sikeres pénzügyi döntéshozás elsajátítása élethosszig tartó tanulást igényel, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Erre világít rá az OECD legutóbbi, 2020-as magyarországi kutatása is. E szerint a pénzügyi ismeretek terén jelentős a lemaradása a magyaroknak a világátlaghoz képest. A meglévő tudás gyakorlati alkalmazásában különösen alulmaradunk a többi országhoz képest.

Annak ellenére van ez így, hogy bár a nemzeti alaptantervnek még nem része, de több hazai szervezet, például a Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank alapította Pénziránytű Alapítvány célzottan és rendszeres kampányokkal foglalkozik a pénzügyi edukációval. Nyugaton valamivel jobb a helyzet a fiatalok pénzügyi ismerete terén. 2020-ban a brit fiatalok közel kétharmada (64 százaléka) részesült pénzügyi oktatásban az iskolában. Ugyanakkor sokaknak a pénzügyi alapokat a szüleiktől kell elsajátítaniuk, akiknek pénzügyi ismeretei gyakran riasztóan alacsonyak.

Nem elég a tankönyvi tudás

Úgy látszik, hogy a tantervi oktatás nyújthat némi segítséget, mégis a leghatékonyabb módszer a fiatalok pénzügyi tudatosságának növelése érdekében az, ha már korán bevonják őket a pénzügyi szolgáltatásokba. Ebben segíthet a családi bankolás. Mára nem csak fintechek, hanem bankok is piacra dobtak olyan intuitív digitális megoldásokat, amelyek megváltoztathatják a pénzügyi edukáció folyamatát.

A családi bankolás lehetővé teszi a legfiatalabbaknak is, hogy biztonságos keret között, szülői felügyelet mellett, a gyakorlatban tanuljanak a takarékoskodásról, bankkártya használatról, pénzügyi alapfogalmakról, befektetésekről, banki szolgáltatásokról és a tudatos pénzügyi döntésekről. Így a felnövekvő generáció már egészen új szemlélettel és magas szintű kontrollal rendelkezhet a pénzügyei felett.

A külföldi jógyakorlatok között szó esik a műsorban a GoHenry és a Greenlight megoldásairól. Jó hír azonban, hogy már hazánkban sem csak társkártyák és junior bankszámlák érhetőek el a kiskorú ügyfelek számára. A digitális megoldásairól híres Gránit Bank Family szolgáltatása segítségével már iskolás kortól bevezethetik a szülők gyermeküket a pénzügyek világába. Mindezt egy a gyermekekre szabott, takarékoskodással és játékos zsebpénzkezeléssel kiegészülő mobilapplikációval tehetik meg.

A Fintech.hu is hozzájárul a pénzügyi edukációhoz

A Fintech.hu a naprakész hírek és elemzések mellett egy új kiadványsorozattal, a Sparks_EDU-val járul hozzá a digitális pénzügyi ismeretek terjesztéséhez. A kiadvány célja, hogy konkrét, kézzel fogható és a mindennapokba azonnal beépíthető tudást adjon át a fiatalok és azon érdeklődők számára, akik fejlesztenék digitális pénzügyi és fintech ismereteiket. A sorozat első kiadása a családi bankolás lehetőségeit és előnyeit járja körbe.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!