Számítani lehetett a Fitch döntésére

2023. január 21. 07:30

Megerősítette Magyarország államadósság-besorolását, ugyanakkor a korábbi stabil kilátást negatívra rontotta a Fitch Ratings. A neves, londoni elemző-hitelminősítő eközben továbbra is befektetésre ajánlott, BBB osztályzatot tart érvényben Magyarország esetében.

2023. január 21. 07:30
null

 

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője

Január 20-án, péntek este megerősítette Magyarország államadósság-besorolását a Fitch Ratings, ám a minősítéshez kapcsolódó, korábbi stabil kilátást most negatívra rontotta. A neves, londoni elemző-hitelminősítő eközben továbbra is befektetésre ajánlott, BBB osztályzatot tart érvényben Magyarország esetében. „Számítani lehetett a Fitch döntésére, a negatív kilátásra rontásra, főleg a Standard & Poor’s tavalyi hasonló döntését követően” – értékeli a friss döntést Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője

A szakértő szerint a kilátásrontás fő oka lehetett, hogy a Fitch megítélése szerint az államadósságot övező negatív kockázatok már túlsúlyba kerültek a pozitívokkal szemben. 

Az előbbiek közül

amely Magyarországot, mint energiaimportőr országot nagymértékben érinti. Itt ugyanakkor az elmúlt időszakban kedvező hírek érkeztek – teszi hozzá Molnár Dániel.

Mérséklődő gázár, enyhülő EU-s kockázatok

Az enyhe időjárás nyomán a gáz ára érdemben mérséklődött. Ugyan még így is többszöröse a korábbi években megszokottnak a gázár, azonban a nyári csúcsoktól már jelentősen elmarad. Az energia árával kapcsolatban viszont továbbra is jelentős a bizonytalanság. 

Enyhülni látszik egy másik kockázati tényező, az uniós megállapodás hiánya is. Itt még decemberben sikerült aláírni a partnerségi megállapodást, és az RRF-et is a Bizottsággal, azonban a források megérkezéséhez további feltételeket kell teljesítenie a kormánynak, amit jelentős kockázati tényezőként tartott számon a Fitch. 

Kiemelendő továbbá – jegyzi meg Molnár Dániel –, hogy Varga Mihály bejelentése alapján 

teljesült a tavalyi GDP-arányos 6,1 százalékos hiánycél, illetve 73,5 százalékra csökkent az államadósság. 

Az immár a Parlamentnek is benyújtott 

2023-as költségvetés pedig további hiánymérséklést tartalmaz, a GDP 3,9 százalékára, míg az államadósság 69,7 százalékra csökkenhet. 

A deficit mérséklése melletti elköteleződés a hitelminősítők körében pozitív fogadtatásban szokott részesülni, mivel az biztosítja az államadósság csökkenő pályáját. 

Fontos azonban, hogy a hiánycél csak akkor tartható, ha Magyarország el tudja kerülni a recessziót, és megvalósul a költségvetési törvényben jelzett 1,5 százalékos vagy akörüli növekedés. 

A hazai növekedés viszont jelentősen függ a világpiaci folyamatoktól, ahol szintén lassulást vetít előre a hitelminősítő. 

Negatív megítélés alá esett még a magas infláció is, bár itt a Fitch is kiemeli, hogy a ráta gyors ütemben csökkenhet az év második felétől. 

Fontos azonban kiemelni, hogy végső soron nem a hitelminősítők értékelése, hanem a befektetői magatartás – amelyet vagy befolyásol, vagy nem a hitelminősítés – a döntő a magyar államadóssággal kapcsolatban.

A befektetők pedig az év elején már letették a voksukat, amikor is közel háromszoros túlkereslet mellett tudott az ÁKK 4,25 milliárd dollár értékben devizakötvényt kibocsátani. 

De az elmúlt időszakban mérséklődő hosszú hozamok is azt mutatják, hogy 

a befektetők körében a magyar államadósság fenntarthatósága nem kérdőjeleződött meg az energiaválság során sem.

A nyitókép forrása: 123rf.hu

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Batman007
2023. január 29. 18:58
A Fitchnél "A-" volt a legjobb minősítésünk 2001-2006 időszakban. A csődbe "BBB"-vel mentünk és a megalakult Orbán kormány kapta a "BBB-" minősítést. Ezzel persze nem cáfolható, hogy politikailag motivált a minősítés. Pontosítás : a Fitch NY-i cég .
olajfa1
2023. január 25. 17:08
Kösz a pontosítást.
Volo
2023. január 25. 17:07
Tiéd a kijevi biztonság, usgyi! Nyald ki az orosz zsidó seggét!
leventegábor
2023. január 25. 17:07
Hát, kb annyi idősnek néz ki ez ez az áldott jó filantróp.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!