Gépfegyverekkel szerelik fel a háborús robotkutyákat – Kínát nem érdeklik az erkölcsi szabályok

2022. október 17. 11:07

Miközben több robotikai cég – köztük a Boston Dynamics – megfogadta, hogy nem fegyverzi fel robotjait, a kínai cégeket ez az okos, erkölcsös gesztus egyáltalán nem hatja meg: olyan drónt alkottak, amely egy gépfegyverrel felszerelt robotkutyát cipel.

2022. október 17. 11:07
null

A Boston Dynamics, az Agility Robotics, az ANYbotics, a Clearpath Robotics, az Open Robotics és az Unitree Robotics kifejtette véleményét a háborús drónokkal kapcsolatban, íme egy részlet: 

„Úgy véljük, hogy a távolról vagy autonóm módon működtetett, a nyilvánosság számára széles körben elérhető, és az emberek lakó- és munkahelye körül repkedő robotok felfegyverzése új veszélyeket és súlyos etikai kérdéseket vet fel.”

A Boston Dynamics vezérigazgatója, Robert Playter az Axiosnak küldött e-mailben elmondta, aggódik amiatt, hogy egyre több civil ember próbálja felfegyverezni az egyszerű, boltban is megvásárolható drónokat.

Hozzátette: „Ahhoz, hogy ez a technológia széles körben elfogadott legyen a társadalomban, bíznunk kell az eszközökben. Ez pedig azt jelenti, hogy olyan szabályokra van szükségünk, amelyek korlátozzák a robotokkal való visszaélést”.

Ez mind szép és jó, de Kína nem így vélekedik

Igazán kedves gesztus a vállalatoktól, hogy nem akarják veszélynek kitenni a polgárokat, ám Kína erről nem így vélekedik:

a robotikai cégek szúrós tekintete ellenére háborús célokra tervez drónokat. 

Az alábbi videó egy kínai drónról készült , amely egy nagy teljesítményű gépfegyverrel felszerelt robotkutyát szállít. Jól látható, hogy a drón egy épület tetejére repül, majd lerakja a robotkutyát. A robot ezután végigpásztáz az épületen, és a hátára szíjazott géppisztollyal keresi az ellenséget…

Ina Fried, az Axios hírportál szerzője szerint amennyiben Amerika ellenségei a modern harctéren fegyverként használják a drónokat, akkor talán a Pentagon/DARPA-val együttműködő amerikai robotikai cégeknek is ezt kellene tenniük.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2022. október 29. 19:15
-zsoltkom- Magyarország Kelet vagy Nyugat? "Orbán: az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról" (Azon kívül még Isten sem hivatkozhat erkölcsre a kis népirtásaival. Például.)
Thorin
2022. október 19. 00:39
jaja, megfogadta a hadseregnek gyártó cég, hogy nem fegyverzi fel az eszközeit, jaja, én meg elhiszem, mondom elhiszem, persze kizárt, hogy így tegyek gyakorlatban, ám mondani lehet bármit. persze mindezt azon ország gyártőe teszik, ami már évtizedekkel ezelőtt nemhogy használt fegyveres táv és önirányított eszközöket, hanem be is vetetette azt, időnként terroristának mondottak ellen, indőnként esküvők ellen, időnként saját arra kószáló lakossága ellen. minek ment oda.
Kormánypárti1
2022. október 18. 23:07
Tehát a jövőben robot fog robot ellen harcolni? Mert nem gondolom hogy bármelyik hadsereg ki akarna maradni ebből. Akkor meg mi ebben a morális kérdés?
Paplacs
2022. október 18. 20:40
És miért gondoljuk azt, hogy az USA-nak, illetve a többieknek réges régen nincs még ilyenje?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!