A valós idejű fordítások jövője: fülhallgatók, amelyek akár 40 nyelvet is azonnal le tudnak fordítani

2021. február 19. 23:45

A Timekettle olyan kétirányú szinkrontolmács fülhallgatót fejlesztett ki, amely akár 95 százalékos pontossággal is képes fordítani.

2021. február 19. 23:45
null

Az elmúlt évtizedekben tapasztalt technológiai fejlődés nagyban megkönnyítette a kommunikációt, azonban a nyelvi akadályok még most is sok esetben problémát jelentenek a zökkenőmentes párbeszéd fenntartásában. Ezen nehézség apropóján a los angelesi székhelyű Timekettle Technologies kifejlesztett egy olyan mesterséges intelligencián alapuló fordító rendszert, mely egy fülhallhatóba van beépítve és képes akár 40 nyelven, valós idejű, kétirányú fordítást végezni. A WT2 Edge nevű készülék akár 0,5 másodperc alatt, 95 százalékos pontossággal eljuttathatja a lefordított szöveget a beszélőtől a hallgatóig.

A WT2 Edge világszerte 15 szerveren fut, 40 különböző nyelvet és 93 nyelvjárást képes lefordítani, és mivel a világ legtöbb beszélt nyelvét offline állapotban tárolják, így internetkapcsolat nélkül is használható a készülék.

Hat különböző fordító szoftver lett beleépítve: a DeepL, a Google, a Microsoft, az iFlytek, az AmiVoice és a Hoya, valamint a Timekettle saját fordító szoftvere.

A fülhallgatók mikrofonokkal, zajszűrő algoritmusokkal és nagy adatkezelési kapacitással lettek ellátva, és akár három órán keresztül is lehet velük folyamatosan fordítani, melyet a töltőtokra rácsatlakozva akár 12 órára is meg lehet növelni.

Az eszköz három különböző módban is használható. A „Simul Mode” lehetővé teszi, hogy két ember egy fülhallgatónak egy-egy oldalát viselje és a két oldal önálló fordítóként működjön. A „Speaker Mode” lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy az okostelefonját hangszóróvá alakítsa át, és lejátszhassa az elhangzottak lefordított változatát a fülhallgatóba, illetve akár a szöveges válasz is megjeleníthető a képernyőn, ha a felhasználó épp zajos környezetben tartózkodna. Végül a „Touch Mode”, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó megérintve a fülhallgatóját aktiválhatja a mikrofont, miközben akár hat másik ember beszédét is képes kizárni.

Ezen túlmenően a WT2 Edge akár olyan 30 emberből álló csoportos csevegéseket is képes kezelni, ahol az emberek 30 különböző nyelven beszélnek.

Ezeket a beszélgetéseket pedig a Timekettle alkalmazásban azonnal rögzíthetők, és szöveggé alakíthatók.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bela barva
2021. március 01. 20:51
Inkább a bábel halat kellene kitenyészteni.
Akitlosz
2021. február 20. 19:57
"A Timekettle olyan kétirányú szinkrontolmács fülhallgatót fejlesztett ki, amely akár 95 százalékos pontossággal is képes fordítani." Akár. Angolról hollandra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!