Az amerikai gazdaság a válság előtti szint 78 százalékán „üzemel”

2020. szeptember 07. 13:01

A koronavírus teljesen megváltoztatta az emberek életmódját, a gazdasági aktivitás pedig még augusztusban is távol állt a normális szinttől az Egyesült Államokban.

2020. szeptember 07. 13:01
null

A Moody’s Analytics és a CNN Business közösen hozta létre a „Back-to-Normal” mutatót, amely 37 nemzeti és hét állami szintű indikátorból tevődik össze. Az index nullától százig terjed, ahol a zéró azt jelzi, hogy egyáltalán nincs gazdasági aktivitás, míg a száz százalék azt, hogy a gazdaság teljesen visszatért a járvány előtti, márciusi állapotra az Egyesült Államokban. Országos szinten ez a mutató augusztusban 78 százalékon állt.

Az igazán rossz hír a gazdaság számára az, hogy

több millió amerikai vesztette el a munkahelyét a járvány miatt.

Augusztus nyolcadikán több mint 14 millió munkanélküli volt az országban, ez látható az alábbi ábrán, augusztus végére ez 13,6 millióra csökkent.

A korábbi 14 százalék fölötti munkanélküliségi mutató mára 8,4 százalékra csökkent, tíz százalék alá esve.

Munkanélküliség alakulása az Egyesült Államokban

Az alábbi ábrán pedig a munkanélküliségi ráta államonkénti bontása látható. Hawaiin az arány 18 százalék körüli, amely a legmagasabb az államok között.

Munkanélküliségi ráta államonkénti megoszlása

A járvány a legtöbb szektort súlyosan érintette: júliusban a legtöbb ágazatban kevesebben dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt. 
Sokkal nehezebbé vált a lakáseladás is a járvány alatt, mivel nem voltak bejárások és sok tulajdonos nem akarta piacra dobni a lakását a bizonytalan időszakban.

A FED kamatcsökkentésének köszönhetően sokan refinanszírozták hiteleiket,

mivel régóta nem volt ilyen alacsony a hitelfelvétel költsége (lásd az alábbi ábrát).

Jelzáloghitel költségeinek alakulása az Egyesült Államokban

A tőzsdei hangulat közben elszakadt a reálgazdaságtól, a részvénypiacok gyorsan talpra álltak a február-márciusi óriási zuhanást követően.

A Dow Jones ipari átlag alakulása

További ábrák és adatok a CNN cikkében.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!