Ezen a héten kiderül, mekkora csapást mért a járvány az amerikai gazdaságra

2020. július 29. 14:53

A Kereskedelmi Minisztérium csütörtök délelőtt adja ki a hivatalos negyedéves amerikai GDP adatot, ami szakértők szerint nagyon borús helyzetet tükröz majd.

2020. július 29. 14:53
null
Takács Zsolt

A második negyedévben szinte leállt az egész gazdaság az Egyesült Államokban, mivel az emberek nagy része otthon maradt, hogy lassítsák a koronavírus terjedését. Sal Guatieri, a BMO Captial Markets vezető közgazdásza szerint

62 éve nem látott gazdasági zsugorodás jön.

A MarketWatch által megkérdezett szakértők átlagosan 33 százalékos csökkenéssel számolnak a második negyedévre, amely sokkal nagyobb, mint az eddigi legmagasabb, 10 százalékos csökkenés 1958-ban.

A közgazdászok szerint a gazdasági fellendülés persze megindult májusban és júniusban a korlátozások enyhítése miatt, sőt, a harmadik negyedévben is folytatódni fog a trend, de Guatieri szerint

az amerikai gazdaság csak 2022-ben állhat vissza a vírus előtti szintre.

Jim O’Sullivan, a TD Securities közgazdásza aggódik, hogy a negyedik negyedévben újra csökkenhet a GDP az USA-ban, mivel a havi adatok azt mutatják, hogy a gazdaság újra akadozni kezdett a vírus újbóli rohamos terjedése miatt, ami megtörte a fogyasztók egyébként is gyenge bizalmát.

A jegybank szerepét betöltő Fed agresszív gazdaságélénkítésbe kezdett a vírus kitörése elején és nullára csökkentette az alapkamatot, amelyet a válság eltűnéséig mindenképp fenntart, a további intézkedéseket pedig szeptemberben jelenthetnek be, mivel O'Sullivan szerint a Fed tisztán akarja látni a jelenlegi helyzetet.

(Borítókép: MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2020. július 30. 19:08
Mr. President, még mindig az USA gazdaságát tartja legnagyobbnak a világon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!