Évkezdés az asztalnál

2024. február 07. 23:08

2024. február 07. 23:08
Illustration - Vegan diet

Farkas Richárd írása a Mandiner hetilapban.

Új év, új én – mondják sokan. Túl vagyunk a kalóriáktól roskadozó ünnepi gasztrotúrán és az újévi „fogyni fogok, sportosan és tudatosan élek” fogadkozásokon. Mögöttünk van a sokszor komor január, így az év legszomorúbbnak címkézett napja, a blue monday is. Életünk bármely aspektusát vizsgáljuk is, az étkezési szokásainknak nagy szerepük van fizikai és mentális egészségünk alakulásában. Hogyan alakultak e szoká­saink az év elején pár évtizeddel ezelőtt, és mik a mostani trendek étkezésünk tekintetében? Hússal vagy hús nélkül?

Disznótor vidéken

Ahogyan a kerti munkának és a zöldséggyümölcs termésnek, úgy a húsalapú táplálkozásnak is megvan a maga szezonja, mégpedig a téli hónapok. A régi idők falusi emberei számára az év ez időszaka kiemelten fontos volt – s vitathatatlan, hogy a falusi közösségi élet egyik legmeghatározóbb eseménye a mai napig a disznótor.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!