Mozart-műveké a főszerep az Anima Musicae koncertsorozatában

2021. augusztus 30. 20:56

A változatos Mozart-program a szerző kevésbé játszott cassationjaival indul.

2021. augusztus 30. 20:56
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Az Anima Musicae Kamarazenekar repertoárjában mindig rendkívül változatos és sokszínű szerzemények fedezhetők fel. A szeptember 9-i koncerten, a több mint százéves, csodálatos Nádor teremben kevésbé ismert Mozart-művek hangzanak el. Közreműködik Rolla János, a Liszt Ferenc Kamarazenekar legendás koncertmestere, a Zempléni Fesztivál megalapítója, a Zeneakadémia kamarazene professzora.

Koncertsorozat – hat állomás

A zene lelkéről elnevezett együttes soron következő szeptemberi koncertje egy hat állomásból álló sorozat első, vagyis nyitórendezvénye,

amelynek érdekessége, hogy ismert koncertmestereket hívnak vendégművészként.

A helyszín sem mindennapi: Budapest legszebb szecessziós hangversenyterme. A változatos Mozart-program a szerző kevésbé játszott cassationjaival indul. Ez a szórakoztató jellegű, jellemzően kisebb apparátusra írott szerenádmuzsika a 18. század kedvelt műfaja volt.

 

Anima Musicae Chamber Orchestra

 

A műsor

W. A. Mozart: B-dúr Cassation

W. A. Mozart: G-dúr Cassation

W. A. Mozart: Hat Ländler

W. A. Mozart: A-dúr szimfónia

Mi is az a Ländler?

A Ländler egy hagyományos osztrák néptánc, amely jól ismert volt Bajorországban, Szlovéniában és Svájcban is a 18. század végén. Ez egy társastánc, amelyre erősen jellemző az ugrálás.

Számos klasszikus zeneszerző írta vagy vette fel zenéjébe a Ländlert,

köztük Ludwig van Beethoven, Franz Schubert és Wolfgang Amadeus Mozart.

 

Rolla János

 

Rolla János

Rolla János Kossuth-díjas magyar hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar legendás koncertmestere, érdemes művész. A Zempléni Művészeti Napok alapítója. Mindenekelőtt kamarazenészként vált ismertté. Partnerei között szerepelt Maurice André, Jean-Pierre Rampal, Alexander Schneider, Henryk Szeryng és Vásáry Tamás.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!