Az első Star Wars, amely tényleg egy háborús film

2016. december 14. 07:35

Ez tényleg egy háborús film, a Star Wars Piszkos tizenkettője, amelyben olyan emberek indulnak titkos és reménytelen, ellenséges vonalak mögötti küldetésre, akik még a Lázadáson belül is lázadóknak számítanak.

2016. december 14. 07:35
Rusznyák Csaba

A Zsivány Egyes dögös, szórakoztató, gyors sodrású, és szerencsére nem árulja el saját koncepcióját: nincs benne erőltetett ökörködés, kényszerű szerelmi szál, felesleges rejtély vagy bármi manapság elmaradhatatlan hollywoodi baromság (na jó, leszámítva a cselekményből kizökkentő, bárgyúan fan service cameókat), amely csorbítaná háborús filmes atomszféráját. És ez az atmoszféra természetesen az eredeti trilógián alapul - mármint nem annak meseszerűségén és feelgood fantasy-beütésén, hanem koszos, leharcolt, elhasznált közegén.

A toprongyos lázadók, a megviselt járművek, a kopottas épületek, a sok csatát látott páncélok, illetve a súlyos esőzések, a vigasztalan sziklás-sivatagos helyszínek meg a lepukkant mellékutcákban járókelőket agresszívan igazoltató rohamosztagosok mind egy olyan világ rémképét közvetítik, amely egyre mélyebbre süllyed az elnyomó galaktikus diktatúra bugyraiba. Az ezzel kapcsolatos téteket pedig annyira jól sikerül átadni, hogy míg a korábbi filmekben az elhulló katonák (bármelyik oldalon) belesimultak az eszképizmus ártalmatlanságába, addig itt szinte a háttérben lövöldöző statiszták halálának is súlya van.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!