Nagyot lépett a Google

2016. október 07. 08:30

Keddi hardverbemutatóján a Google egyértelműsítette: beszállt az okostelefon-versengésbe. A 2016 eddigi eredményeit megkoronázó, új hardvereket mozgató asszisztenssel pedig jelezte, hogy mesterségesintelligencia-fejlesztésben jelenleg ő a number one.

2016. október 07. 08:30
Admin

Két bemutató

Az elsőre szeptember 7-én került sor Cupertinoban, és beigazolódott a pletyka, a 6S-nél 40 százalékkal gyorsabb iPhone 7-en tényleg nincs jack, emellett vízálló, nagyon felturbózták a kameráját, tartósabb az akksi, plusz itt a hegymászóknak is útvonallal kedveskedő Apple Watch 2 és hasonlók.

A Made by Google-t október 4én San Franciscóban rendezték. Hardverfronton saját okostelefonnal, Pixellel és Pixel XL-lel, Daydream View virtuálisvalóság-szemüveggel, hangra aktiválódó Home hangszóróval és a kereső és a felhőszolgáltatás mellett a birodalom új ékkövével, mobilt, Home-ot a háttérből működtető mesterségesintelligencia-asszisztenssel újítottak.

Sundar Pichai vezérigazgató elmondta, hogy az MI ugyanolyan korszakalkotó pillanat a számítástudomány történetében, mint a személyi számítógép, a web és az okostelefon mainstreammé válása. Évtizedes folyamatok: 1980-as, 1990-es, 2000-es, 2010-es évek…

„Egyértelmű számomra, hogy a mobil az első világából az MI az első világába lépünk át” – összegzett.

Google kontra Facebook

Korai még a jelent mesterségesintelligencia-kornak nevezni, viszont tény, hogy a techvilág óriásai egymással versengve vásárolják fel a terület legígéretesebb startupjait, legyen szó beszéd- vagy képfelismerésről, gépi fordításról vagy más nyelvtechnológiáról, a mindezeket megalapozó, előkészítő gépi tanulásról, mélyről, felügyeltről, felügyelet nélküliről és más iskolákról, valamint az egészet valós környezetben ténykedő fizikai ágensek formájába öntő robotikáról, önvezető autókról.

A mesterségesintelligencia-ipar beindulásához persze az is kellett, hogy – ideiglenesen, ki tudja meddig? – lemondjanak a klasszikus MI-koncepció, az emberi szintet megközelítő, azzal azonos vagy le is köröző gépi értelemről, s helyette nagyon részterületi, szűkebb spektrumú, de gyorsabb és konkrétabb eredményekkel kecsegtető, alkalmazás- és hasznosulás-központú kutatásfejlesztésekre tevődjön át a hangsúly. A folyamattal párhuzamosan módosult a kifejezés jelentése is: a régivel Hollywood riogat szakmányban, az új hatékonyan alakítja át a világot, automatizál életet és munkát, írja át a hajdani énjével rettegtető Hollywoodot is.

Kevés infokommunikációs technológia, talán csak a 3D nyomtatás kapott akkora rivaldafényt az elmúlt években, mint az MI és a virtuális valóság (VR).

Kevés mamutvállalat ért el annyi eredményt ezeken a területeken (mínusz 3DP), mint a Google. Csak az MI-megoldásokra a gépitanulás-topguru, Yann LeCun leigazolásával pár éve, a VR-re pedig az Oculus felvásárlásával 2014-ben rákapcsolt, a Google hardver k+f szakértőjét, Regina Dugant nemrég elszipkázó, MI-fronton egyelőre főként intelligens botokra fókuszáló Facebook közelíti meg.

Google kontra Apple

A szoftvervonalon a kezdetek óta erős Google előtt mások is felismerték, sőt a Mountain View-i cég jóval a többiek, különösen az Apple után tette magáévá a koncepciót, hogy az okostelefon és minden más „okos” technológia piaca csak és kizárólag integrált készülékgyártóként, hardver-, szoftver- és ökoszisztéma-tervezés feletti kontrollal, azok összekombinálásával uralható. A Pixel egyértelmű üzenet a vetélytársaknak, főként a korábban szinte csak szoftverfejlesztőkkel (a Microsofttal és természetesen a Google-lal) viaskodó, a Sirivel az MI-be is belekóstoló, de maradandót még nem alkotó, VR-ben mindössze egy-két szabadalmat jegyző, a hardvert viszont rendületlenül uraló Apple-nek. Híresztelések szerint amúgy az almás cég is egyedi mesterséges intelligenciát, plusz hangszórót fejleszt.

A kedden bemutatott hardverek mind, mind tökéletes eszközök a Google által egyértelműen az ICT jövőjét meghatározó – ma még inkább gyerekcipőben járó – technológiacsalád, az MI, jelen esetben a felhasználót segítő, tanácsokkal és tippekkel ellátó stb. stb. Assistant további tesztelésére, fejlesztésére, jövőbeli asszisztensek kikísérletezésére. (Közben persze ne feledkezzünk meg az egyre hatékonyabb keresőről, a hamarosan debütáló, a korábbinál lényegesen pontosabb, emberi szintet közelítő új fordítóról és a gogyőztes, egy-két éven belül patkányszintű MI-t ígérő leányvállalat DeepMindról sem.)

És a többiek?

A Nexus 7-et pont most visszahívó legfőbb „Android-felhasználó” Samsungnak pocsékul jött az időzítés, míg olcsóbb VR-kategóriában a Daydream kikezdheti az egyébként a Facebook Oculus-platformján alapuló Geart, a koreai cég saját Tizen oprendszere pedig közelében sincs iOS-nek, Androidnak, és MI-fejlesztésekben is jócskán a Google mögött jár.

A hardverben csak a Kindle-olvasóval és az intelligens hangfal Echoval jeleskedő Amazonnak – az Echo-rivális Home miatt – szintén meggyűlhet a baja a Google-lal. Az okostelefon-piacon inkább kullogó Microsoftnál az MI prioritás, Cortona beindult, Redmondban botokban és chatbotokban látják a jövőt, kérdés, mennyire tudnak átállni a Windows és az Office által képviselt régi üzleti modellről valami modernebbre.

A verseny csak most kezdődött, de úgy tűnik, a Google máris komoly előnyre tett szert.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chack
2016. október 07. 20:56
És azt tudtátok, hogy a Google hétfőtől beszünteti a keresőszolgáltatását? Az internet ezentúl ABC sorrendben jelenik meg, és szépen tessék mindent végigolvasni!
Cassi
2016. október 07. 15:40
De a Google-nak és a titkosszolgálatoknak hiányzik :) Elég nagy lebőgésnek ígérkezik ez a Pixel sorozat, túl drága, túl kevés az érdekes új szolgáltatás, a patkányszintű MI meg legfeljebb a patkányokat érdekli.
ördöngös pepecselés
2016. október 07. 15:39
"egy-két éven belül patkányszintű MI-t ígérő" addig is patkányszintű inteligenciával rendelkező felhasználókkal hídalják át ezt a hiányosságot
gabor7th
2016. október 07. 15:39
Hát nekem nem hiányzik egy széthackelhető netre kötött okosház, ami kikémkedi a privát életemet a Googlenak és a titkosszolgálatoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!