Vargáék beindították a szüretet

2016. augusztus 07. 09:32

Tizennégyes mustfokkal kezdte el szedni a dél-balatoni csabagyöngyét a Varga Pincészet, hogy szokása szerint szeptember elejére újborként már forgalomba is hozhassa. Vargáék szerint az idei növényvédelmi szempontból nem éppen egy ideális évjárat.

2016. augusztus 07. 09:32

Elkezdődött a 2016-os szüret Balatonlellén. A Varga Pincészet ugyanis elkezdte szüretelni a dél-balatoni csabagyöngyét. Ebből a szőlőből fog készülni szándékuk szerint Magyarország és Európa első újbora, melyet augusztus utolsó hetében fognak palackozni a badacsonyörsi pincészetben. Ha nem jön közbe semmi, a friss, üde, szőlőízű bort már szeptember első hetében meg tudják kóstolni a borkedvelők.

A Mandiner.bor a Varga Pincészettől megtudta: az idei évben az időjárás sajnos nem kényeztette el a szőlőtermelőket. A folyamatos esőzések nemcsak a szőlőbetegségek terjedésének kedveztek, hanem a növényvédelmet is megnehezítették. A gyakran özönvízszerű csapadék annyira feláztatta a talajt, hogy nem lehetett megközelíteni az ültetvényeket így gyakran el kellett halasztani a permetezést.

A pincészet jelentése szerint a Dunántúlon, főleg a mélyebben fekvő területeken jelentős károkat okozott a tavaszi fagy. A Balaton hőmérsékletkiegyenlítő hatása a part menti 2-3 kilométeres sávban szerencsére megóvta az ültetvényeket a hidegtől. Sajnos a jégeső is a Dunántúlon okozott nagyobb károkat. Nagy szerencse, hogy 2015-ben nagyon kedvező volt az időjárás, így idén a természeti csapások jó kondícióban érték a növényeket, aminek köszönhetően viszonylag jól tudtak regenerálódni.

A Varga Pincészet nemcsak a Balaton mellett, hanem az Egri és a Tokaji borvidéken is jelen van, ezeken a területeken szerencsére nem érte jelentős kár a szőlőt, így a tavalyihoz képest körülbelül 20 százalékkal több termést várnak. 46 hektáron szedik a csabagyöngyét 14-es mustfokkal, a betakarított mennyiség várhatóan 500 tonna lesz.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. november 19. 11:51
14-es mustfok .... Hát ....
liberálzöld.
2016. november 19. 11:51
Na de ennyi? :)
BZoltan
2016. augusztus 08. 17:41
Sürítőgép van, mustsürítmény van ... mire várjanak? Évről évre megkapják az amúgy pénzben kifejezhető média viszhangot az "Év első bora" akcióval.
Energetikus
2016. augusztus 08. 09:52
ha nem lesz elég - átugrik egy másik multihoz ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!