Pac-Man mikrobákból

2016. július 09. 11:30

Norvég kutatók minden idők egyik legsikeresebb játékát alkották újra – élő szereplőkkel.

2016. július 09. 11:30

A játéktörténelem egyik leghíresebb opusát, a Namco 1980-ban debütált Pac-Manjének labirintusát értelmezte át és jelenítette meg új, meglepő környezetben a Délkelet Norvégiai Egyetem egyik kutatócsoportja.

Az eredeti labirintusban egy kis sárga fejet kell irányítanunk. Meg kell ennie a pontokat, és el kell menekülnie ellenségei, a négy szellem elől.

Az újraértelmezett változatban élő szereplők, mikroszkopikus organizmusok játszanak. Az egymilliméteres labirintusban zöldszemes ostorosok és csillósok alakítják Pac-Mant, míg a szellemeket kerekesférgek jelenítik meg. Ők üldözik és eszik meg végül a Pac-Mikrobákat.

Félretéve a nosztalgiát, a kísérlet egész jól szimulálja ezeknek az organizmusoknak a jellegzetes életterét, a tőzeges-mohás környezetet. Általában Petri-csészékben tanulmányozzák őket, de a csészékkel ellentétben a háromdimenziós labirintus alagútjai és ösvényei pontosan azok a helyszínek, ahol a kerekesférgek levadásszák áldozataikat. Interakcióik a szimulációval pontosabban megfigyelhetők.

A projektet vezető Erik Andrew Johannessen megállapította, hogy a kerekesférgek egyre jobban tájékozódnak a labirintusban. Szerinte az üldözött organizmusok vegyi nyomokat hagynak maguk után, és a „vadászok” azok alapján találnak rájuk az egyre otthonosabb terepen. A későbbiekben azt vizsgálja majd, hogy milyen logika vezérli a férgek döntését.

A kutatók bizakodnak, hogy az új Pac-Man felhívja a figyelmet a szabad szemmel láthatatlan organizmusokra. Az organizmusok teljesítményéről viszont még nincsenek pontos adatok.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!