1956: kétszáz táncossal idézik meg a forradalmat szombaton

2016. június 16. 17:48

A 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt tiszteleg a Duna Karnevál a Margitszigeten, szombaton: '56 Egy nép kiáltott… címmel nagyszabású tánc-, és zenei produkciót mutat be, Ferenczi Györggyel közösen, emlékezve Cseh Tamásra is.

2016. június 16. 17:48

A június 18-án, szombaton este hatkor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kezdődő táncjáték jeleneteket ragad ki ezekből az időkből harcosan, romantikusan, szatirikusan, búsan, optimistán, sodró zenei kíséretre, látványosan sok tánccal. 

A produkció a forradalmat állítja a középpontba. Visszaidézi azokat az állapotokat, amelyek a terror elleni szabadságharchoz vezettek, és megjeleníti a forradalom utáni diktatúra, majd felpuhulásának auráját is a jövőbe mutató optimizmussal és változásokkal eljutva máig. Összhatásában nem borongós végkicsengést akarunk bemutatni, hanem egy összetartó társadalom töretlen küzdelmeinek győztes, pozitív atmoszférát sugárzó jelenét. 

A különleges együttműködés keretében megvalósuló egész estés előadás minden korosztály számára vonzó; akik már éltek a XX. században, azoknak nosztalgikus hangulatot áraszt, a gyermek-, ifjúsági korosztály érdeklődését pedig felkelti ez a rendhagyó „történelemóra”. 

A magyar nyelvterület néptánc-hagyományai, a feldolgozott koreográfiák, a kornak megfelelő táncműfajok (tangó, rock and roll), és a kortárs színpadi tánc hordozza a mondanivalót. Az egyes táncanyagokat – sajátos kifejező erejüket felhasználva – a koreográfusok gondosan illesztik a megfelelő tételekhez. Míg egyes jelenetekben a szolisztikus megfogalmazás, máskor a közel kétszáz táncos elsöprő energiája ad drámai hangsúlyt az előadásnak. 

A tánccal egységet alkot a zene, hol azt alátámasztva, hol önállóan képviselve a mű üzenetét a korszakokat jellemző dallamvilággal, és a nép akkori lelkületét, érzéseit leíró szöveggel. A produkciót a színpadi képeket aláfestő, erősítő és kiegészítő háttérvetítés teszi teljessé. Az álló és mozgó képanyaghoz dokumentarista archív és képzőművészeti adaptált elemeket egyaránt alkalmaznak. 

Az előadás megjeleníti, hogyan maradt egy nép életben, példát mutatva a világnak nemzetünk erejéről, szabadságszeretetéről. 

Tételek: 

Nyitókép: A nemzet harcai a szabadságért
A Muharay Elemér vezette Gyöngyösbokréta-mozgalom – a békeidők fináléja
Karády Katalin fülledt tangója – világválság
II. világháború fegyverropogása
A szovjet megszállás létrejötte
Május 1. ünnepe a diktatúrában
A személyi kultusz önimádata
’56 – a forradalom és leverése
„Mennyből az angyal” – Márai Sándor verse
Amerikás dal – elvándorlás
„Minket a tánczeneszó, valami ájlavjuszó hozott össze…” – Cseh Tamás retro
A rock and roll csempészett beszivárgása – fellazulás – Ferenczi György és a Rackajam
Táncház – öntudatra ébredés
A nemzeti identitás visszanyerése
2016 – záró kép a máról

Közreműködők: 

Duna Művészegyüttes
Magyar Állami Népi Együttes
Magyar Táncművészeti Főiskola
Alba Regia Táncegyüttes, Székesfehérvár
Bartina Néptánc Egyesület, Szekszárd
Bihari János Táncegyüttes, Budapest
Bem Táncegyüttes
Csepel Táncegyüttes, Budapest
Forrás Néptáncegyüttes, Százhalombatta
Tököli Délszláv Hagyományőrző Táncegyüttes
Katasztrófavédelem Központi Zenekara

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2016. szeptember 15. 20:38
"A nemzeti identitás visszanyerése" Muhaha. A nemzeti identitást el se kellett volna veszíteni, ha nem lépünk be az unióba és addig nem is fogjuk visszanyerni, amíg ennek a sóhivatalnak a tagjai vagyunk. Éljen a módszerváltó pártok uniós összeborulása.
Békanász a hasadon
2016. június 17. 13:22
Ti megbaszódjatok meg, hogy a Dekásoktól a Lomposokon át a Maszoppistákkal is összefekszetek. Mondjuk engem nem lep meg: 2007 óta tudom.
Békanász a hasadon
2016. június 17. 13:22
Kő már a vitézség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!