ADATGALAXISOK: előadások cyberpunk művészetről és poszthumán jövőről

2016. április 03. 11:14

Négy állomáson keresztül fedezi fel a cyberpunk művészetet és a poszthumanista jövőképeket az ADATGALAXISOK előadássorozat. Az érdeklődőket Sós Dóra, Horváth Miklós, Rétvári Márton vezeti keresztül a lelkesített gép, a gépesített ember és a hálózatra kötött társadalom (lét)elméleti dilemmáitól a cyberpunk és sci-fi alkotásokon át a popkultúra kérdéseiig. Első előadás most kedden!

2016. április 03. 11:14

ADATGALAXISOK névvel indul útjára egy előadássorozat kedden este a Petőfi Sándor utcai Fugában, amely „négy állomáson keresztül fedezi fel a cyberpunk művészetet és a poszthumanista jövőképeket”. Az áprilisban és májusban tartott előadások során Sós Dóra, Horváth Miklós és Rétvári Márton beszélnek majd „a lelkesített gép, a gépesített ember és a hálózatra kötött társadalom (lét)elméleti kérdéseiről; cyberpunk és sci-fi filmekről, könyvekről, videójátékokról, képregényekről, mangákról, animékról; illetve popkultúráról és kultalkotásokról a nyolcvanas évek klasszikusaitól a kortársakig”.

Az első előadás április ötödikén, kedden este hét órakor lesz Budapesten, a belvárosi Petőfi Sándor utca 5. alatt található Fugában. A címe „Van ennek az egységnek lelke?”, a téma pedig a poszthumanizmus a videójátékokban, nevezetesen a Deus Exben, a Mass Effectben és a Falloutban. Az előadást tartja: Sós Dóra, aki az ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi programján végzi doktori tanulmányait; illetve Rétvári Márton, a BCE Társadalmi Kommunikációs Doktori Iskolájának doktorandusza. A belépés pedig ingyenes.

Itt van az előadások teljes listája:

I. előadás (FB)
Április 5, kedd, 19:00: VAN ENNEK AZ EGYSÉGNEK LELKE? - Rétvári Márton és Sós Dóra

Poszthumanizmus a videójátékokban. Featuring: 
- Deus Ex, 
- Fallout, 
- Mass Effect


II. előadás (FB)
Április 28, csütörtök, 19:00: KIBORG VS. ANDROID - Horváth Miklós és Sós Dóra

A gépesített embertől a lelkesített gépig: a kiborgok és az androidok kultúrtörténete könyveken, filmeken, képregényeken, animéken, mangákon át.

III. előadás (FB)
Május 9, hétfő, 19:00: JÖVŐHOLOGRAMOK - Horváth Miklós és Sós Dóra

Konzolcowboyok, adatfutárok, élménydílerek, kiborg verőlányok és game designerek... A cyberpunk filmek hősei a közeljövő urbán disztópiáiban.

IV. előadás (FB)
Május 23, hétfő, 19:00: CYBERPUNK FANTÁZIÁK - Sós Dóra

Egzotikus témák és meredek karakterek: cyberpunk irodalom a '80-as, '90-es években.”

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2016. április 03. 22:31
Nemtom mér ugrik be az ürgammák meg a Xénia láz.
Békanász a hasadon
2016. április 03. 22:31
Lópina.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!