Azilum – magyar lovecrafti fanzin

2016. március 01. 10:31

Lassan a vékonyka, de gazdag tartalmú Azilum végére érek, ahol még vár rám két horror film ajánló a kétezer-tízes évekből.

2016. március 01. 10:31
Vidra Gyula

Ennyi előzetes méltatás és bevezetés után rávetném magam a tartalomra is, hogy tudjátok mivel találkozhattok az Azilum lapjain. Somogyi Gábor bevezetője mellett a taratalomjegyzékkel szembesülhetünk. A cikkek témák szerint vannak szétbontva, hangzatos nevekkel ellátva mint pld. Scriptorium, illetve Laterna magica. Vannak könyv- és filmajánlók, interjú, rövid novellák, esszék és egyéb gondolatébresztő szövegek. Változatos a tartalom, melyet a szerkesztő jegyzetei és megjegyzései fűszereznek.

Sokat nem kellett gondolkodnom mivel kezdjem, amikor megláttam a francia író, Houellebecq nevét a tartalomban, akinek regényeit igencsak kedvelem, és engedjetek meg nekem egy rövid kitérőt:

Amikor anno megtudtam, hogy foglalkozott Lovecraft munkásságával, nem voltam rest, és magamra kaptam a cthulhus pólómat, amikor Houellebecq a Budapesti Könyvfesztivál díszvendége volt pár évvel ezelőtt. Amikor a dedikáláson meglátta rajtam, egy diszkrét »Cthulhu fhtagn«-al nyugtázta a látványt egy cinkos mosoly kíséretében.

Houellebecq írt egy esszét Lovecraftról, ennek a bemutatására kerül itt sor, és a magazin Traktátorum részében az előszava is előkerül. Nem bántam volna, hogyha ez a két kapcsolódó szöveg egymás közvetlen közelébe került volna, de egy 39 oldalas magazinban ez a lapozgatás még belefér.

A Walking with Cthulhu című »pszichogeográfia« ajánlójához is tartozik egy pár oldallal később megjelenő részlet, Lovecraft New Yorkban tett csavargásairól. A következő érdekesebb cikk, a Cthulhu ébredése Takács Gábor tollából, mely a Lovecraft által ihletett vallásokról szól. Szóba kerül a megkerülhetetlen Necronomicon eredete, és Crowleyval való urban legend kapcsolata is. Nagyon izgalmas írás, olvastam volna bővebben is a témáról, hogy az okkult »új hullám-új korszak« csoportok miket magyaráznak bele Lovecraft műveibe, és életének részleteibe.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!