Kerekesszékből újra járni

2016. február 05. 07:53

A Phoenix egzoszkeleton robotja a rehabilitációban segít hatékonyan mozgáskorlátozottaknak.

2016. február 05. 07:53



A robotok nemcsak az emberek munkáját fogják elvenni, hanem új minőséget is adhatnak azoknak, akik valamilyen baleset vagy születési rendellenesség következtében járni nem képesek. Ne feledjük a robotokat azért találták fel, hogy az ember munkáját és feladatainak elvégzését megkönnyítsék. Öt év kutatás és fejlesztés után készült el Amerikában a Phoneix egzoszkeleton, ami béna embereknek segít, hogy felfedezzék a járás és mozgás örömét.

A University of California fejlesztése egy könnyű fémváza, moduláris robot, melyet testre lehet szabniés tökéletesen helyettesíti a kerekesszéket, csak éppen járásra lehet használni. Biztosan haladhat, maga a robotváz mozgatja a beteg végtagjait. A robottal támogatott technológia annyira tökéletes, hogy egy beteg még focizni is tud már vele.


A Phoenix robot így segít a rehabilitációban, gyakorlatoztatja az elhalt izmokat és a mindennapi életben is hathatós segítséget tud nyújtani a mozgáskorlátozott betegeknek. Ahogy egy beteg Steve Sanchez mondja: „Én nem vagyok robot, hanem egy robotot viselek magamon.” A legtöbb manapság piacon lévő egzoszkeleton legnagyobb problémája az ára, több százezer dollárba kerül egy hatékony változat. A Phoenix setében próbáltak ezért spórolni, a szoftvert okosították és kevesebb mechanikai alkatrészt tettek bele, így is viszont 40.000 dollárba kerül még.
 
 
Ahhoz képest, hogy egy profi kerekesszék 10.000 dollárba kerül ez az ár nem hajmeresztő ezen a piacon még. Másrészt, mivel moduláris felépítésű, minden egyes beteg esetén az ára is változik, hiszen nem kell a teljes szett, ha csak az egyik végtagja van lebénulva, illetve a gerincmerevítő sem, ha az egészséges, a felesleges és nem használt motorikus részek is kivehetőek. A fejlesztői eleve a használhatóságra és az egyszerűségre törekedtek. A Phoenix-et a SuitX cég forgalmazza majd és készül belőle gyermek változat is hamarosan.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!