A láthatatlant is látó kamera

2015. október 21. 16:41

Egy új kamera azt is észreveszi, ha a zöldség, gyümölcs érett, esetleg már rohad a felszín alatt. Amellett, hogy szinte mindent lát, az ára is elfogadható.

2015. október 21. 16:41

 

A Washington Egyetem és a Microsoft Research kutatói által fejlesztett megfizethető árú HyperCam (hiperspektrális – nagyon nagy színkép-felbontásúkamera) azt is észreveszi, ha a zöldség, gyümölcs érett, esetleg már rohad a felszín alatt. Látható és láthatatlan infravörös fénnyel dolgozik, így képes szabad szemmel észrevétlen részleteket érzékelni. A hardver 800, a csak mobiltelefonos változat 50 dollárba kerül.

A kutatók az emberi szem és a kamera által látottak közti különbségeket szintén érzékelő „intelligens” szoftvert is fejlesztettek hozzá.

Az egyik tesztben egy hét alatt 10 különféle gyümölcsről egy hét alatt készített képeket hasonlítottak össze. A gyümölcsök érettségét a HyperCam alapján 94, átlagos kamerák alapján 62 százalék pontossággal állapították meg.

Az emberi kéz vénáit és bőrtextúra-mintáit szintén részletesen megjeleníti. Egy másik teszt során 99 százalék pontossággal különböztette meg egymástól 25 felhasználó kezét.

A technológia olyan szakterületi fejlesztéseknek nyújthat komoly segítséget, mint a gesztusfelismerés, a biometria és az interaktív videojátékok.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!