Húsz somlói pince húsz bora

2015. április 27. 10:03

Bátran előre a megkezdett úton: a tavalyi kritikaözön után a somlói borászok idén is előálltak húsz pince húsz borával, hogy véleményt kérjenek róluk a borszakma véleményformálóitól. A Mandiner.bort Homoky Dorottya tállyai borász képviselte, az ő írását olvashatják.

2015. április 27. 10:03
Homoky Dorottya

Több okból is nagyon vártam már ezt a kóstolót. Érdekel a Somló és szeretem a somlói borokat, de itt most elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy merre tart az a közösségépítő munka és összefogás, amit Cartwright Éva a Somlói Borok Boltjának megnyitásával elkezdett. A tavaly elsőként megtartott bemutatkozó kóstolón nagyon örültem annak a rengeteg energiának, amit ez Somlóra hozott. Tapasztalatból tudom, hogy milyen nehéz munka egy asztalhoz ültetni, és egy közös gondolkodásra sarkallni azokat a borászokat, akik egyébként egymás szomszédai, és valahol ugyanazért dolgoznak hosszútávon: a borvidék fennmaradásáért és fejlődéséért.

Nagy és bátor lépés volt ez az egy évvel ezelőtti közös kóstoló, ahol szinte minden somlói borász egy-egy borát megkóstolhattuk. Nemcsak annyiból áll egy ilyet megszervezni, hogy meghívják a vendégeket és a borászoktól bort kérnek rá, hanem el kell magyarázni és meg kell értetni velük, miért fontos ez. Hogy ez egy lehetőség, és hogy a jó és rossz szakmai visszajelzésektől nem félni kell, hanem tanulni belőlük. Ezt sikerült a szervezőknek megvalósítani, de talán pontosan a nagy lelkesedés, a sok munka és az őszinte bemutatkozás gondolata miatt elkövettek olyan hibákat, amik a kóstoló színvonalát és a szakmai kör összegző véleményét nagyon negatív irányba terelték.

Most, egy évre rá A Somló újratölt címen ismét bemutatkoztak a Gellért Szállóban, ahol megmutatták: a lehető legjobban sikerült ezt a tapasztalatot feldolgozniuk.

Cartwright Éva és Balogh Zoltán vezetésével teljesen átgondolt és jól felépített kóstolósort kaptunk. Összesen 20 bort mutattak be. Jobbakat, mint tavaly. Mindegyikről külön beszéltünk is, mivel véleményt kértek a szervezők, hogy hazavihessék azt a borászoknak. Mint mondták, minden visszajelzést az előnyükre akarnak fordítani. A kóstolón bebizonyították, hogy működik ez a hozzáállás, és fejlődik, erősödik a somlói közösség. Ezt legközelebb már a Somló-hegyen szeretném megtapasztalni, például az éjszakai pincetúrán vagy egy teraszos beszélgetésen a borászokkal. A jó példát meg kell ismerni, és vinni kell máshova is.

*

A borleírások végén közölt árak nem mindegyike végleges ár.

Somlói Vándor Pince olaszrizling 2014

Tiszta, ásványos, virágos illat. Friss gyümölcsök, alma, barack jön első kortyra, a végén sok citrus, kis barackmag. Nagyon ásványos, sok sav, szép szerkezet. Most még nyers és éles savak vannak benne, de tetszett így is, ahogy van. Ára 4000 Ft.

Hollóvár Pincészet olaszrizling 2013

Illatban ásványok, mézes, kis gyógynövényes jelleg. Ízben a friss, könnyű fehérhúsú gyümölcsöket, a citrusosságot komoly, szép szerkezet egészíti ki. Egyensúlyos, hosszú bor. Ára 4500 Ft. 

Csetvei Pincészet Nagy-Somlói juhfark barrique 2013

Intenzív illat, benne hordófűszerekkel, vaníliával. A jó minőségű hordó kerül az előtérbe, ez vezeti a bort. Sós, karakteres bor telt aromákkal. Nekem hiányzik a lendület a végéről, kicsit tompává, nehézkessé válik. Ára 2500 Ft. 

Kolonics Pincészet juhfark 2013

Kitöltés után elsőre fülledt, de ez hamar kiszellőzik, és előjönnek az ásványos, termálos jegyek érett citrusokkal. Az előzőekhez képest más stílus, kissé rusztikusabb, fűszeresebb. Sűrű, tartalmas bor, de van benne lendület és frissesség. Ízben sósság, barackmag, érett citrusok jönnek. Ára 2900 Ft. 

Barcza Bálint juhfark 2013

Nagyon üde, friss illat kis virágossággal. Jó szerkezetű bor erőteljes, szép savakkal. Ízben narancsos, a végén van benne egy kis zöldes, vegetális vonal. Kicsit ez megosztóvá teheti. Ára 2400 Ft. 

Somló Kincse Kézműves Kispince Bolyongó (késői olaszrizling) 2013

Kicsit fülledt, tömör illat. Jönnek a késői szüretes jegyek. Szép, érett savak, de elmegy az alkohol felé az egyensúly. Sűrű bor, most kissé zárkózottnak érzem. Barack, mandula, kis keserűség a végén. Ára 4100 Ft. 

Géró Péter juhfark 2013

Édeskés reszelt alma illatban. Nem teljesen tiszta, bodza, alma ízben. A végén kis szúrósság. Valami erjedési hiba lehet. Egyébként arányaiban, szerkezetben rendben van. Ez az első bora a termelőnek. Ára 2700 Ft.

Tornai Pincészet prémium juhfark 2013

Friss, tiszta, érett, citrusos illat. A zöldveltelini jut eszembe. Mellette tömör és nagyon ásványos is. Ízben is ezeket hozza kiegészítve egy kis virágos, édes narancsos jelleggel. Szépen elkészített, szabályos bor. Ára 1900 Ft.

Polgár-Mátyásfalvi Pincészet olaszrizling 2013

Valami nem tetszik illatban és ízben sem. A hordóra tippelek, és mintha tavaly is ez lett volna a bajom ennél a pincénél. Fáradt bor oxidált jegyekkel. Az alkohol még jobban lenyomja. Ára 3100 Ft.

Somlói Apátsági Pince juhfark 2013

Mézes, virágos illat. Tiszta, határozott ásványos karakter. Alma, édes barack, sok gyümölcs ízben. Sűrű szerkezet, jó egyensúly, elegáns bor. A végén a savak még rendeződnek. Ára 3600 Ft.

Szent Margit Pince juhfark 2013

Friss, körtés illat. Könnyebb, üde bor, nagyon jó szerkezettel, hosszú, szép lecsengéssel. Akácfahordóban volt, és ez nagyon működik ennél a bornál. Jól áll neki a 28 g/l maradékcukor. Tiszta, friss, elegáns bor körtével és citrusokkal. Ára 4200 Ft.

Tóth Pince Kőfejtő Cuvée 2012

Intenzív vanília, mandula, termálos jegyek illatban. Nagyon sós, ásványos, a nevéhez hű bor, de nekem nehéz és túl tömör. Kicsit hamar el is tűnik. Ára 3100 Ft.

Barnabás Pince hárslevelű 2012

Kicsit fáradtabb illat gyógynövényekkel, érett barackkal, kis termálossággal. Sűrű, szép szerkezetű bor jó egyensúllyal. Kicsit már kezd fáradni, ez nehezebbé teszi, kevésbé lendületes a vége. Vegetális, kapros jegyek ízben. Ára 4200 Ft.

Györgykovács Imre hárslevelű 2012

Szép, intenzív trópusi gyümölcsök, maracuja, kis menta illatban. Mintha egy új-zélandi sauvignon blanc-ba szagolnék. Ízben is ezt idézi. Szép ásványosság, gyümölcsök, még fiatal. Kicsit több sav elférne a végére. Ára 4500 Ft. 

Dénes Hegybirtok rajnai rizling 2012

Tiszta rajnai rizling illat. Kis petrolosság is jön. Tetszik most a sorban ez a fajta, jól működik a Somlón. A 6 g/l maradékcukor is feldobja. Friss alma és érett citrusok ízben. A kissé magasabb alkoholt is elbírja. Ára 2400 Ft.

Kreinbacher Birtok Öreg Tőkék 2012

Hárslevelű, olaszrizling, furmint házasítása. Tiszta illat friss ásványokkal, grapefruittal. Szép, arányos házasítás. Hosszú, lendületes, citrusokkal a végén. Ára 3200 Ft.

Szabó Pincészet juhfark 2011

Éretlenebb, zöldes illat. Hidegebb jellegű, feszes bor. Kissé mintha éretlen jegyek jönnének. Zöldes, vegetális jegyek, citromhéj ízben. Más karakterű bor, mint az eddigiek. Ára 2500 Ft.

Zsirai Pincészet Somlai 2011

Olaszrizling, juhfark, hárslevelű házasítása. Üde, friss illat almával és gyógynövényekkel. Szép szerkezetű bor. Ízben érett alma, kis barack és ásványosság. Ára 2500 Ft.

Fekete Pince juhfark 2009

Rusztikusabb illat érett barackkal, kis füstösséggel. Nagyon szépen fejlődő bor. A végén nagyon jó az érett grapefruit. Az ásványosság markáns lecsengést ad neki. Ez jót tesz, mert a közepe egy picit üresebb nekem. Ára 3800 Ft.

Pápa Családi Pince késői szüretelésű juhfark 2013

Édes dinnye, barack illatban. 67 g/l a cukor benne. Szép bor, könnyű, jól eső tud maradni. Annyira nem sokrétű, egyszerűbb édes bor. Ára 8300 Ft.

Cikkünket egy új somlói pince kiásásakor látott kőzetmintákkal illusztráltuk.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mumu
2015. szeptember 28. 22:00
A Somlói Apátsági Pince 2013-as évjáratáról bővebben itt olvashattok egy nagyszerű interjú keretein belül: http://vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406
BZoltan
2015. április 27. 16:31
Nagyon penge lett ez a beszámoló.Köszönet érte. Ez a videó egyébként nagyon jól elkapta a kóstoló hangulatát és cáljait: https://youtu.be/AwpDKXqm_5Y
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!