Borlovagokat avattak Tállyán

2014. október 25. 19:10

Májusi megalapítása után új borlovagokat avatott Tállyán a Taille Borlovagrend. A lovagrend célja, hogy a falu régi nevéhez méltó szerepet kapjon Tokaj-Hegyalja életében.

2014. október 25. 19:10
Jenei Balázs

Tállyán mindig történik valami – mondhatjuk lassan, hiszen a szeptember végi szüreti mulatság után október 18-án borlovagokat avattak a tokaj-hegyaljai faluban, az Oroszlános Borvendéglő és Borhotelben. Idén májusban a Tállyáért Egyesület megalapította a Taille Borlovagrendet, melynek célja a borászati hagyományok ápolása, a tállyai bor minőségének a javítása és a közös gondolkodás, összefogás erősítése a helyi borászok és a nemrég Tállyára érkezett szőlőbirtokosok között. 

A borlovagrendeket először a középkor végén hozták létre lovagrendi mintákat követve. Tagjai a borhoz illetve a borkészítéshez kapcsolódó személyek lehettek, ezért a borrend létrejöttének alapfeltétele mindig a bor és egymás tiszteletén alapuló, összetartó közösség. A borlovagrendeknek célja, hogy összekössék a szőlőtermesztést és a borászatot a hely, a táj kultúrájával, múltjával, hagyományaival, valamint a bort a fogyasztóval, így a borlovagok egyfajta nagykövetei a kulturált borfogyasztásnak. A lovagrendeknek külön címerük, zászlójuk, öltözékük, és jelvényeik vannak. 

Az őszi avatásán a Taille Borlovagrend három új tagot vett fel: Alkonyi Lászlót, a Kaláka Pince borászát, több Tokajról szóló könyv szerzőjét, Polgár Attilát, a Tállyáért Egyesület alelnökét, valamint Dr. Rákossy Balázs államtitkárt. Az avatáson az új tagoknak egy próba során három borból kellett felismerni a Tállya Wines Tállya nevű közösségi borát, ami a borlovagrend bora is egyben. Ezután az új tagok elmondták a borlovagrend esküjét, majd jelképesen borlovaggá ütötték őket.

Az avatási ceremónia után a teljes díszbe öltözött borlovagok fáklyákkal a kezükben átvonultak a község katolikus templomába, ahol elhelyeztek egy Tállya bort a templom bortárolójában. A borlovagok imádkoztak is, és sikeresebb, jobb szüretet kértek az ideinél a 2015-ös évre.

Az este az Oroszlánosban folytatódott, ahol ünnepi menüsort készítettek az újdonsült borlovagok tiszteletére. A vacsora előtt felszólalt Márton Péter, a Tállyáért Egyesület elnöke és a Taille Borlovagrend kancellárja. Márton Péter beszédében arra kérte a helyi borászokat, a befektetőket és szőlőbirtokosokat, valamint a település vezetését, hogy tegyék félre azokat a vélt vagy valós sérelmeket, amik a múltban történtek, és próbáljanak meg együtt, közösen tenni a településért. A kancellár beszédében elmondta: messziről nézve ezek a konfliktusok csekélységnek tűnnek, viszont jelenleg bénítják a település fejlődését, és ez nem segíti elő azt, hogy Tállya ismét régi fényében ragyogjon.

A vacsora négyfogásos menüjét Ruprecht László és Mátyás József mesterszakácsok komponálták meg, és a fogásokat a Tállya bor kísérte. Kezdésnek húslevest tálaltak eperlevéllel. Második előételként pirított kacsamájat szolgáltak fel tócsnival, aszúban párolt almával. Az aszúban párolt alma remek volt, jól működött a májjal és a tócsnival. Az este fénypontja a főétel volt, a rozmaringos báránygombóc pirított savanyú káposztával. A báránygombóc remekül volt fűszerezve, a savanyú káposzta nagyon illet hozzá. A menüsor zárásaként szőlős-grízes lepényt készítettek fahéjas borsodóval.

A menüsoron jól látszott, hogy mi a célja az Oroszlánosnak: alapvetően szezonális konyhát vinni a helyi jellegzetességekkel. Az adagok nem nagyok, de nem is kicsik, pont kellemesen eltelítenek. Jó értelemben vett klasszikus konyha, jó ízekkel. Remek példa volt erre a másnap ebédnél kóstolt madártej, ami mind állagával, mind ízével kiemelkedő élményt nyújtott. 

Aki kíváncsi Tállyára, és az Oroszlánosra, annak érdemes bármelyik hétvégén ellátogatnia a faluba. A Márton-napi hétvégére külön programcsomaggal készül a Szirmay-kúriában található borhotel borkóstolóval, dűlőtúrával. Így lehet a legkönnyebben megismerni Tállyát, annak dűlőit és borait.

Kedvcsinálónak íme néhány kép az avatásról, a vacsoráról, és Tállyáról:

Alkonyi Lászlónak, Polgár Attilának és Dr. Rákossy Balázsnak a Tállya bort kellett felismernie a lovaggá avatás során

Alkonyi Lászlót, a Kaláka Pince borászát lovaggá ütik

A borlovagok menetét a templomba Polgár Attila, és kislánya vezette

A Taille Borlovagrend a falu katolikus templomában

Pirított kacsamáj tócsnival, aszúban párolt almával

Az este sztárja: rozmaringos báránygombóc pirított savanyú káposztával

Másnap reggel megnéztük a tállyai dűlőket. Ilyen a kilátás a Vároldal-dűlőből. A falu református templomának fehér tornya csak egy pont a távolban


A képeket a Tállyáért Egyesület, Homoky Dorottya és a szerző készítették.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
komondor
2014. október 26. 12:55
Már csak Semlyén hiányzik butykossal lóháton:-)
komondor
2014. október 26. 10:07
:-)))DDDDDDD http://img7.hvg.hu/image.aspx?id=be4fb451-37ac-422f-b6c4-0cf2640eb6d3&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!