A meglepetések éve Ausztriában

2013. november 21. 12:47

Lassan Ausztriában is véget ér a 2013-as szüret. Idén a borászokat trükkös feladatok elé állította az időjárás, aminek köszönhetően hét százalékkal csökkent a termés. A szőlő minősége kielégítő volt ebben az évjáratban Ausztriában, amiből úgy tűnik, hogy jól iható, gyümölcsös borok fognak készülni.

2013. november 21. 12:47

Az Osztrák Bormarketing Hivatal szerint az idei évben a borászoknak nagyon különböző feltételekkel kellett megküzdeniük. Az elhúzódó tél megfelelő mennyiségű csapadékot hozott úgy, hogy mérsékelten volt hideg, mégis egy későbbi bimbózást tett lehetővé a szőlő számára, mint 2012-ben. A borászokat szerencsére idén jelentős fagykárok nem érték, azonban a 2012-es fagyok utóhatásai még néhol érződtek. A virágzás nagyjából két héttel volt később, mint az a normális az osztrák borvidékeken. Ráadásul ebben az időpontban kedvezőtlenül alakult Ausztria időjárása is, hiszen a júniusi kánikulát hideg nedves időjárás követte, ami főként azokat a területeket érintette, ahol a zöldveltelini a fő fajta. A rossz időjárásnak köszönhetően a fajta kötődése nem volt tökéletes. Ráadásul a Duna is kiáradt, ezzel elöntve Wachau, Kremstal, Kamptal, Pulkautal és a Weinviertel borvidékek szőlőinek egy részét.

Jég, hideg, botritisz

Az áradások után a nyár kánikulát és vízhiányt hozott az osztrákoknak. A 2013-as nyár az utóbbi száz év ötödik legmelegebb nyara volt. A hosszan elhúzódó szárazság lassította, gátolta az érést a szőlőben. Főleg a fiatal ültetvények sínylették meg ezt az időszakot, ahol a gyenge vízellátás még problémát jelent. Augusztus végén még épp időben érkezett meg a csapadék Ausztriába, így a szőlő cukorgyűjtése folytatódott, bár ennek az üteme lassabb volt. Szerencsére az országban idén kevesebb jégeső volt, ezért az idei jégkárok kisebbek voltak, mint 2012-ben. Azonban Alsó-Auszria és Burgenland idén sem úszta meg, és mintegy 2500 hektárnyi szőlőt vert el a jég. Ez nagyjából öt millió eurós, körülbelül 1500 millió forintos kárt jelent a szőlősgazdáknak.

A szeptemberi esőzések után az osztrák borászoknak dönteniük kellett, hogy megkezdik a szüretet, és kevésbé jó minőségű, de egészséges szőlőt szüretelnek. Esetleg bízhattak abban a borászok, hogy ha tovább kint hagyják a szőlőt a tőkéken, akkor magasabb cukorfokot érhetnek el, és jobb érettséggel szüretelhetik a szőlőt. A döntés attól is függött, hogy mennyire volt aprólékos és részletes a zöldmunka a szőlőben, és melyik borász mennyire vállalta az esetleges kedvezőtlen időjárással járó kockázatokat.

Édesben lesz nagy a 2013-as év

Végül az érés lassan megkezdődött, és a hűvös október eleji időjárásnak köszönhetően a szőlőket tovább lehetett a tőkén tartani, hiszen egészségesek maradtak. Október végén Ausztriában is meleg-párás időjárás volt, ezért a szőlőkben megjelent a botritisz. Így azok a borászok, akik kint hagyták a szőlőiket, magas minőségű Prädikatswein-alapanyagot szüretelhettek le.

Az évjárat nehézségeinek köszönhetően a termésmennyiség hét százalékkal csökkent az öt éves átlaghoz képest. Az idei évben a szőlő minősége kielégítő volt. Úgy tűnik, hogy a borokban főként a gyümölcsösség fog dominálni ebben az évjáratban. Az Oszták Bormarketing Hivatal vezetője, Willi Klinger is elégedett volt a 2013-as évvel. Az idei évet Klinger kimagasló évjáratnak értékelte az édes borokban. A hivatal vezetője mind a fehér, mind a vörös borok terén komoly, nagy borokra vár, amiket még 20 év múlva is örömmel fogyaszthatunk, de idén is készültek olyan savhangsúlyos és tiszta borok is, amiket fiatalon jelentenek örömet a fogyasztónak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kite
2013. november 25. 09:37
Az osztrák bor is jó, de a balatoni bor még jobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!