A cél az, hogy Mádról olcsó, édesített tömegáru ne kerüljön ki

2013. március 12. 10:06

Hamarosan a boltok és az éttermek polcaira kerül a 2012-es Mád-furmint. A mádi őstermelőktől szigorú kritériumok alapján felvásárolt szőlőből készülő borról a Szent Tamás Pincészet vezetőjét, ifj. Szepsy Istvánt kérdeztük.

2013. március 12. 10:06
Bukovics Martin

A Mád-furmint első, 2011-es évjáratából 19 665 palack készült, ezzel a borral debütált az Ipacs Géza tervezte új száraz boros tokaji palack is. Elfogyott már a készlet?

Igen.

A 2012-es Mád-furmintból már 100 000 palack készült - ennek negyedét a hazai piacra szánja a pincészet. Milyen arányban megy a bor a gasztronómiába, illetve a borkereskedésekhez?

A magyar piacra szánt készlet 60-70 százaléka megy a gasztronómiába, a többi a borkereskedések polcaira kerül.

A százezer palack háromnegyedét Angliában értékesíti a pincészet. Londonban az éttermekben, borbárokban találni majd rá a borra inkább, vagy borkereskedésekben?

Összesen nyolc országba exportálunk mádi bort. Sok bor kerül Angliába, ez egy intenzíven épülő piac. Angliában kizárólag a gasztronómiában vannak egyenlőre boraink.

Milyen sztorival lehet eladni 75 ezer palack száraz tokajit Londonban?

A sztori a termőhelyre, Mádra és a furmint fajta karakterére, ízvilágára épül.

Volt-e valamilyen külföldi minta, vagy konkrét cél a bor koncepciójának kitalálása közben a pincészet előtt?

Nem nagyon volt külföldi minta előttünk. A célunk az, hogy a mádi szőlőkataszterből olcsó, édesített tömegáru ne kerüljön ki – még jelöletlenül sem. Nekünk is szükségünk van erre a borra tapasztalatszerzés, termőhely-értelmezés és szociális szerveződés okán. A furmint sztorija pedig minél több korrekt árú és minőségű száraz boron keresztül terjedhet.

Készült 2011-ben egy félszáraz Mád-hárslevelű is. Ebből 5120 palackot töltött le a pincészet. Mi a szerepe a hárslevelűnek a furmint mellett? Mi a cél ezzel a borral, lesz-e folytatás?

A hárslevelű majdnem olyan fontos fajta, mint a furmint, folyamatosan tanuljuk mi is. Ezzel a kis, 11 g/l maradékcukorral és illatosabb mivoltával egy jó kapocs azokkal, akik kételkednek a tokaji borokban. Lesz folytatása a hárslevelűnek.

Mi alapján választja ki a pincészet, hogy ki az, akivel szerződést köt a felvásárlásról? Mik a kritériumok a szőlőben?

Olyan emberekkel kötünk szerződést, akiket egyébként is jól ismerünk. Olyan emberekkel, akikről biztosan tudjuk, hogy hibátlanul gondozzák a szőlőjüket és pontosan értik, hogy miért fontos a terméskorlátozás. Ahogyan bővül ez a kör, úgy bővülünk mi is, az első kör beszállítói adják a referenciát.

Bővülünk majd az ellenőrzésben is, ezt egyenlőre én csinálom. Sok lenne most felsorolni a szakmai kritériumokat, de alapvető elvárás a tiszta és rendezett környezet, a hibátlan szőlő és az érett állapotban nem több mint hét tonna hektáronkénti termés.

Milyen munkafolyamatokkal tudja a pincészet ellenőrizni, hogy az integrált szőlőterületeken valóban megfelelő szőlőmunkát végeznek?

Inkább egy példával válaszolnék. Ha egy vendéglátós bemegy egy étterembe, ami nem a sajátja, és ott körbenéz, egy pillanat alatt megmond mindent a tulajdonosról. A maga szintjéhez képest rögtön el tudja dönteni, hogy enne ott vagy sem.

Százezer palack borhoz nem kevés szőlő kell. Hogy nézett ki, hány napig tartott a Mád-furmint alapanyagának szürete? Ki és mi alapján döntött a szüreti időpontokról?

A százezer palack bor 20 hektár termése. Tizenkét nap alatt sikerült leszedni és feldolgozni a szőlőt. Laboratóriumi-analitikai információk segítségével én döntök a szüret időpontjáról. Ebben nagy segítség az is, hogy a szőlőtermelők között szüret előtt mérhetetlen mennyiségű információ áramlik.

Mely mádi dűlőkről került a legtöbb szőlő a borba?

A Nyúlászó-dűlőből.

Van-e olyan mádi dűlő, amely nem képviselteti magát a Mád-borokban? 

A mádi hegyközséghez huszonkilenc dűlő tartozik. Mi mindössze hétből vásároltunk szőlőt. A Nyúlászó, a Kishegy, a Szent Tamás, a Király, az Úrágya, a Betsek és a Sarkad termése adja a Mád-borok alapanyagát.

A honlapon azt olvasni, hogy az integrációt 2011-ben a Szent Tamás és a Szepsy pincészetek indították el. Mi a szerepe ebben a Szepsy pincészetnek?

Három szó. Helyismeret, szociális kapcsolat és egy kis szőlészeti ismeret.

Hány palack Mád-furmint készítése lebeg a pincészet szeme előtt ideális célként?

Mádon 1200 hektár szőlő van, ebből 200 hektár elhanyagolt állapotban van. Az 1200 hektárból összesen 400 hektárnyi termőterület érintett a minőségi bortermelésben, és 600 hektár van őstermelők tulajdonában. Ha ennek csak a felét integráljuk, és hektáronként nem hét, hanem csak öt-hat tonna szőlőt termelnek, már az körülbelül másfélmillió palackot jelent.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunzoo
2013. március 20. 21:50
Kóstoltam, jó bor de nem 2500 ért. A palackkal próbálják eladni.
StG
2013. március 12. 21:40
Ez így van, de az ezer felett mégsem kettőezeröt :) A bor szerintem teljesen rendben van, de azért alapbornak ezt az árkategóriát nem tudom hetente megvenni.
medve
2013. március 12. 14:41
Hát, pedig az iható fehérborok is már 1000 felett kezdődnek.
StG
2013. március 12. 13:24
Az édesített tömegárú visszaszorításával egyetértek, elég borzasztó, hogy sok ember csak a "jó édeskés borocskát" tudja Tokajiként elfogadni. Viszont a 2011-es Mád furmint (mint kvázi-birtokbor) palackja 2500Ft, amit azért nem sok ember engedhet meg magának rendszeresen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!