Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján

2012. június 11. 09:04

Nyolcvannyolc tokaj-hegyaljai szakember döntése alapján Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis tulajdonos-borásza lett az év borásza Tokaj-Hegyalján. Bárdos Sarolta elmondta, büszkén viseli a titulust, mert a szakmától kapta az elismerést.

2012. június 11. 09:04

Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok tulajdonosa és vezetője lett az év borásza a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken. Bárdos Sarolta a XVII. Tokaji Borvidéki Borverseny záró rendezvényén, szombatról vasárnapra virradóra kapta meg a rangos titulust. Marcinkó Ferenc elmondta: az egyes hegyközségek választmányának joga a jelöltállítás, ezt követően 88 szakember szavazata dönt arról, ki legyen az év borásza a történelmi borvidéken.

Bárdos Sarolta a kertészeti egyetem elvégzése után nem külföldi gyakorlatra ment, hanem rögtön visszaköltözött szülőfalujába, Bodrogkeresztúrra. Saját birtoka megalapítása előtt a Degenfeld és a Béres főborászaként dolgozott. A Tokaj Nobilis tizenegy éve működik a borvidéken, ez idő alatt Tokaj-Hegyalja egyik legfontosabb pincéjévé vált. Fontos eredményeket értek el a kövérszőlő fajtával való kísérletezéssel, és az ő száraz boraikon keresztül fedezte fel a közönség a Barakonyi- és Csirkemál-dűlőket.

Az év borásza cím nemcsak megtiszteltetés, hanem többletmunka is, hiszen Bárdos Saroltának így egy éven keresztül kötelezően részt kell vennie a tokaji borbíráló bizottság munkájában - ez egyébként nem lenne kötelező, vannak borászok, akik kifejezetten nem szeretnek részt venni ebben a munkában. A bizottság feladata, hogy minősítse a bort, és döntését senkinek nincs joga felülbírálni. Ez, és a borminősítő intézet értékelése dönti el, hogy a bor forgalomba kerülhet, vagy sem.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2012. június 22. 09:19
De mi lesz ha a nogyulolo Fidesz es a jobbermajamok megtudjak, hogy egy no kapott elismerest Mo-n? Ebbol meg baja lesz...
g.alattvalo
2012. június 22. 09:19
Büdöslábú kommancsok, ti nem ismeritek az ékezetet? Fapados utakon loptátok a számítógépeteket?
trendo
2012. június 12. 07:33
Az Év szőlőbányásza díjat viszont Lévai Anikó kapta, Sárazsadányból :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!