A rozéról a siller irányába váltanék

2012. március 14. 14:00

A cél az, hogy az eddigi garázsborászat státuszból kilépve egy igazi birtokot hozzunk létre, mondta Pók Tamás egri borász a Vinoportnak adott interjújában, melyből alább közlünk egy részletet.

2012. március 14. 14:00
Pók Tamás

- Beszéltünk már egy leánykáról, melyik a borsorotok másik fehér tagja?

- A Rigópohár elnevezésű, furmintból és hárslevelűből álló fehér házasítás egy fiatal ültetvényről származik. Furminttal foglalkozni Egerben mindenképpen kísérletnek számít, hiszen jó ideje nincs már hivatalosan jelen a borvidéken.

- Honnan jött egyáltalán az ötlet?

- A véletlen hozta úgy, hogy a leányka ültetvényemben volt néhány fajtaidegen tőke. Mikor ezeket bevizsgáltattam, kiderült róluk, hogy furmintok. Valószínűleg egy helyi klónról van szó, hiszen ezek gyümölcse hamarabb érik a Tokajban megszokottnál. Ezt szaporítottam tovább egy különálló területen, de olyan kis mennyiség áll belőle rendelkezésre, hogy úgy döntöttünk, együtt szüreteljük a hárslevelűvel, és közösen is dolgozzuk fel őket.

- Mielőtt a vörösekre térnénk, mit kell tudnunk a rozéról?

- Az új tétel még nincs piacon, egyelőre a 2009-2010-es évjárat termését ötvöző kékfrankosból készített Rosé kilenctíz van forgalomban. 2011-ből azonban új rozét készítettem; lehet, hogy az utolsót, a jövőben ugyanis szívesen váltanék erről a műfajról, áthúzódva a siller irányába.

Ennek a későbbi sillernek a kékfrankos mellett fontos alkotórésze lenne a kadarka is, amellyel szívesen foglalkozunk, ám mivel - a mi körülményeink közt - egy évtizedben csak néhányszor ad komoly vörösbornak megfelelő szőlőt, jobb, ha külön kategóriát építünk rá siller formájában.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!