Ukrajna behívatja a Vatikán nagykövetét a pápa kijelentése miatt

2024. március 12. 09:55

A pápa azt mondta, hogy Ukrajnának „bátran fel kellene emelnie a fehér zászlót” Oroszországgal szemben.

2024. március 12. 09:55

Nyitókép: Getty Images/Nur Photo 

***

Ukrajna behívatja a Vatikán nagykövetét, Visvaldas Kulbokas érseket, miután Ferenc pápa azt mondta, „az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal” – írja a BBC.

Egy vatikáni szóvivő később azt mondta, hogy a pápa a harcok tárgyalás útján történő leállításáról beszélt, nem pedig a kapitulációról. Ennek ellenére Ukrajna erősen hangoztatja nemtetszését.

Ezt is ajánljuk a témában

A külügyminisztérium Kulbokas érsek beidézésével kapcsolatos közleményében megjegyezte, hogy „az erősek jogát legalizáló és őket (Oroszországot) a nemzetközi jog normáinak további figyelmen kívül hagyására bátorító felhívások helyett a Szentszék vezetőjétől elvárható lenne, hogy jeleket küldjön a világközösségnek arról, hogy azonnal össze kell fogni a jónak a rossz felett aratott győzelméért, valamint a támadóhoz, nem pedig az áldozathoz intézett felhívásokat”.

Ukrajna igyekezett eloszlatni minden olyan feltételezést, hogy megadná magát Oroszország előtt – írja a BBC. 

„Ez a maximális koncentráció időszaka, azt akarjuk, hogy Ukrajna legyen az, aki meghatározza ennek a háborúnak az igazságos végét” – mondta Zelenszkij hétfői esti beszédében. „Kibírjuk. Győznünk kell” – tette hozzá.

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. március 12. 18:18
Pressman is megy?
khomeini
2024. március 12. 15:56
teljes szerepzavar
Csigorin
2024. március 12. 14:25
zelenszki! NE OLJ!
Obsitos Technikus
2024. március 12. 12:21
Látom a nevéből, a Vatikánnak is van humorérzéke, ez egy litván pap, és meglehetősen fiatal, most lesz 50.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!