Oroszország szavazóhelyiségeket nyittat Transznisztriában, Moldova nagyon nem örül

2024. március 14. 13:32

Nyomják a szavazólapokat is, Maia Sandu kiakadt.

2024. március 14. 13:32
null

Nyitókép: Manuel Balce Ceneta/AFP

***

Törvénysértő módon szavazólapokat nyomtattat Moszkva Transznisztriában – közölte a moldovai miniszterelnök-helyettes, Oleg Serebrian szerdán. A Dnyeszteren túli, oroszbarát szeparatista régióban, amely hivatalosan ugyanúgy Moldova része, a hétvégi orosz elnökválasztásra készülnek ilyen módon. A nyugatbarát fordulatot vett Moldova hatóságai már beidézték az orosz nagykövetet amiatt, hogy az oroszbarát enklávéban

hat szavazóhelyiség megnyitásáról hoztak határozatot.

A megállapodás ugyanis Chisinau szerint úgy szól, hogy egyetlen szavazóhelyiséget lehet nyitni, mégpedig a fővárosban.

A nagykövet elutasította a panaszt, mondván, ők csak igyekeznek lehetővé tenni, hogy a mindegy negyedmillió orosz állampolgár voksolhasson Moldovában, beleértve Transznisztriát is.

Serebrian egyik problémája egyébként éppen az, hogy a szavazólapokat szerinte a szakadár területen nyomtatták, hiszen másképp nem kerülhetett volna az országba.

Maia Sandu moldovai elnök elítélte Moszkva ukrajnai invázióját, és azzal vádolja a Kremlt, hogy összeesküvést tervez az ő leváltására, az oroszok pedig russzofóbnak nevezték az elnökasszonyt.

Ezt is ajánljuk a témában

Serebrian szerint az oroszok erőt demonstrálnak azzal, hogy csak azért is lebonyolítják a voksolást az egykori szovjet tagköztársaságban. Egyébként ugyanez volt a forgatókönyv 2021-ben is, amikor az akkori orosz választások okán orosz tisztviselők 24 szavazóhelyiséget nyitottak meg Dnyeszteren túl a moldvai hatóságok engedélye nélkül.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:22
🍓 ️ ­A­ ­­d­­­ö­­g­ö­­s­­ ­­­l­­­á­n­­­y­o­­­k­ ­v­­á­r­n­a­­­k­­ ­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Csigorin
2024. március 14. 17:00
egyebkent meg a nagyondemokratikus àmerikaban is szavaznak az ott elo oroszok: https://newyork.mid.ru/ru_RU/vybory-2024
lauderstenonis-2
2024. március 14. 15:42
El kellene gondolkodni az Operacija Oluja moldovai változatán.
lendvaiildiko
2024. március 14. 15:35
01gpedofil-2 gondolatai: Orbanisztanban nyugodtan nyithatna, ott a fideszbirkakat nem zavarna! Szeretnélek megnyugtatni, kedves o1gpedofil-2, a transznisztriai embereket egyáltalán nem zavarja az orosz elnökválasztásban való részvétel. Döntő többségében orosz ajkú lakosok, akik hűek a nemzetükhöz, s nagyon félnek a románosítástól. Ismered a magyarok elnyomását Erdélyben, ezt látják a transznisztriai polgárok is. Sőt, kapaszkodj meg, a moldovai kisebbségek, többek között a gagauzok (keresztény törökök) rohadtul félnek a román elnyomástól, mely akkor következne be, ha Moldova és Románia egyesülne. Nem vagyok külpolitikai szakértő, de gondolom, Oroszország és Erdogan Törökország is árgus szemekkel figyelik a román mesterkedéseket e területen. Azon felül arra is gondolhatnál, miért szavaznék én az orosz elnökre, mikor nálunk szabad választásokon birkaként, vagy patkányként (úgy érzem, nagyon szeretetiek az állatokat) arra szavazok, akire eddig is és ezután is leadom a szavazatomat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!