Tilos megállni a hidakon: így számol le Olaszország a „túlturizmussal”

2024. február 07. 17:52

Az egy dolog, hogy Velencében már azért belépőt szednek, ha valaki a városba lép, de most jöhetnek csak az igazán szigorú szabályok.

2024. február 07. 17:52
Velence, Olaszország

Ötvenmillió ember látogatott el Olaszországba 2022-ben az ENSZ adatai szerint, melynek eredménye az volt, hogy az ország tovább szigorított a „túlturizmus” elleni szabályait, mint amilyenek a városokba – például Velencébe – szóló belépők és csoportméret-korlátozások – írja a BBC.

Mindezt annak ellenére, hogy a GDP 10 százaléka a turizmusból származik, és minden kilencedik állás a turizmusban van.

Decemberben mindenesetre bejelentették, hogy

Velencében 25 főben maximalizálják a turistacsoportok létszámát, azok vezetői pedig nem használhatnak hangosítást. Sőt, a hidakon tilos lesz megállni.

Portofinóban megbüntethetik azt, aki „túl sokáig” ácsorog szelfizés közben. Szardínia szigetén nyáron regisztrálni kell az éjszakai strandhasználathoz, mégpedig a Cuore di Sardegna appon keresztül. Számos olasz városban, így Firenzében is korlátozták a rövid távú szobakiadást, hogy helyet biztosítsanak a helyieknek – ám ez rosszul érinti például az Airbnb-s szobakiadókat.

Olaszország túlturizmustól szenved, de ez igaz Európa és a világ számos országára és városára is – mondja a BBC-nek Simone Amorico, az Access Italy vezérigazgatója. Amorico szerint a legjobb megoldás az lehet, ha a turisták letérnek a járt utakról a járatlanokért, és mindenképp igénybe veszik az idegenvezetők szolgáltatásait. Így nem csak a velencei hidakat láthatják, hanem a város titkosabb oldalát is, például a gondolaépítést, vagy a Dózse-palotát munkaidő után, és akár még egy magánházas főzőtanfolyamon is részt vehetnek.

Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. február 07. 21:21
Eleget voltam az olaszoknál, ezért leszarom, már más tájakra koncentrálok.
rugbista
2024. február 07. 19:37
Elég sok hely van még, ahová érdemes elutazni annak, aki már a "nagy" látnivalókat kipipálta (Velence, Firenze, Pisa, Róma, Sorrento). Javaslom Barit, Umbriát, Basilicatát.
Ugandai Bubu
2024. február 07. 18:55
Nem lehet megállni szelfizgetni? Nálunk a szántóföldi lombkoronasétányokon nincs ilyen probléma, pedig még ojrót is adtak rá. Szemét turisták, nem tudják, hogy hova kell menni!
Gullwing
2024. február 07. 18:36
Hát akkor nem megyünk Velencébe...🤣🤣🤣 Meg hagyjuk az olasz antikurváknak.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!