NATO-köpenyt terítenének Bidenre a demokraták, hogy a folyton bakizó elnök vonzóbb jelöltnek tűnjön

2024. február 13. 11:46

Hat év után a volt tanácsadók hirtelen megfejtették, hogy Donald Trump 2018-ban ki akart lépni a NATO-ból.

2024. február 13. 11:46
TRUMP, Donald
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Dübörög az amerikai elnökválasztási kampány. Joe Biden kora és mentális állapota egy vizsgálat kapcsán – mely az amerikai elnököt rossz memóriával bíró jószándékú öregúrnak minősíti, aki a fia halálának évére sem emlékszik – ismét a közbeszéd középpontjába került, így sürgősen szükség volt egy témára, ami Donald Trump ellen fordítható és lehetőleg nagyot szól.

A CNN megtalálta: hosszú, önreklámmal egybekötött elemzésben fejtegetik, hogy Trump megválasztása esetén kilépne a NATO-ból.

Putyin rendben, Kim is rendben

Jim Sciutto, a vezető demokrata hírtelevízió nemzetbiztonsági főtudósítója The Return of Great Powers (A nagyhatalmak visszatérése) című könyvéből bocsátott előre a kampány szempontjából fontos részleteket. „Trump több korábbi tanácsadója figyelmeztet hamarosan megjelenő könyvemben, hogy a volt elnök formálisan is megpróbálja majd kiléptetni az USA-t a NATO szövetségből, ha egy második ciklusra győz” – írja Sciutto.

Ezt is ajánljuk a témában

A könyvben ugyanis „egy korábbi vezető amerikai tisztviselő, aki magas szinten szolgált a Trump- és a Biden-adminisztrációban is”, azt nyilatkozta: ha Trump legyőzi Joe Biden elnököt novemberben, „az USA kilép a NATO-ból”. Ezt névvel is megerősítette John Bolton, Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, aki szerint ez esetben „a NATO nagy bajban lenne”, mert „azt gondolom, hogy megpróbálna kilépni”.

John Kelly volt fehér házi kabinetfőnök szerint Trump szemét Amerika Dél-Koreával és Japánnal kötött kölcsönös védelmi szerződései is szúrják, emellett azt is gondolja, hogy Trump „abszolút semmi értelmét nem látta a NATO-nak”. Azt is mondta, hogy 

szerinte Putyin oké pasas, Kim is oké pasas, és mi szorítottuk sarokba Észak-Koreát”,

s „ha nem lenne a NATO, akkor Putyin nem csinálná ezeket a dolgokat”.

Így „akart” Trump kilépni a NATO-ból

A volt tanácsadók a könyvhöz elmondták, amit 2018-ban nem láttak olyan fontosnak elmondani: hogy Trump abban az évben a NATO brüsszeli csúcstalálkozóján majdnem kilépett a szervezetből. Kelly úgy emlékszik vissza, hogy hosszan győzködte Trumpot a szervezetben való bennmaradás előnyeiről, „de a csúcson Trump kitartott”, megparancsolta Mark Milley egyesített vezérkari főnöknek és Mark Esper védelmi miniszternek, hogy az USA távozzon a NATO-ból. Ők pedig ezt a lépést ugyan ellenezték, de „jogszerű parancsnak” tartották, ezért elkészítették a végrehajtására vonatkozó terveket.

Bolton arra emlékszik, hogy őszintén rettegett a 2018-as csúcstól: „Rémisztő volt, mert az utolsó pillanatig nem tudtuk, hogy mit fog csinálni.

Azt hiszem, azt gondolom, hogy jóformán azt mondta, hogy ki fog lépni a NATO-ból, aztán visszakozott”

– mondta a volt elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó.

Jason Miller, a Trump-kampány szóvivője a cikkhez nyilatkozva igyekezett a sajtó figyelmébe ajánlani, hogy „négy évnyi békénk és prosperitásunk volt Trump elnök alatt, de Európa Obama és Biden alatt halált és rombolást tapasztalt, most pedig Biden alatt további halál és rombolás történik”. Figyelmeztet arra is, hogy Trupm elérte: szövetségesei növeljék katonai költéseiket.

Mi lesz így Ukrajnával?

A tanácsadók azt is egybehangzóan állítják, hogy egy esetleges második Trump-ciklustól Ukrajnának is volna félnivalója. „Megszűnne az amerikai támogatás Ukrajnának” – nyilatkozta a név nélkül a Trumpnak és Bidennek is szolgáló amerikai hivatalnok.

Bolton szerint 

ha én volnék Ukrajna, nagyon aggódnék, mert ha minden csak deal, akkor micsoda még tíz százaléknyi ukrán terület, ha békét hoz?”

Visszaemlékezett arra is, hogy Trump elnök alkoholos filce hegyére mutatva emlegette mindig, hogy ez Tajvan, az elnöki íróasztal, a Resolute Desk meg Kína. Bolton szerint ez azt jelentette, hogy Tajvan túl kicsi ahhoz, hogy megvédje magát egy kínai támadástól, és ahhoz is túl kicsi, hogy érdekelje az USA-t. Ezért Bolton Tajvan helyében is nagyon aggódna egy esetleges újabb Trump-adminisztrációtól.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/EPA/Cristian Bruna

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hernadvolgyi
2024. február 14. 07:52
A Varsói Szerződés felbomlása után a NATO-t is fel kellett volna oszlatni, legalább is az USA-nak ki kellett volna lépni a NATO-ból. Ehelyett addig provokálta Oroszországot Keleti terjeszkedésével, amíg Oroszországot jelen kényszerű lépésre kényszerítette. Az USA (vagyis a NATO) nem növelheti biztonságát Oroszország biztonsága kárára, mert ezzel könnyen a világháború szélére sodorhatja a Világot!
KBA98
2024. február 13. 17:50
Kedves Mandi! Kérlek benneteket, hogy az olyan írásokat , mint az alábbi, aki/k több helyen is zavarólag hatnak, tiltsátok ki e felületről!
survivor
2024. február 13. 13:35
És ha az USA kilép a NATOból, az miért zavar bárkit...
szutykok
2024. február 13. 11:56
❤️ S­z­­­i­­­a­­s­­z­­t­o­k­­ f­­i­­ú­­k­­!­­­ ­­­👅 Közös masztira várok 14 év felettieket. Nyúlj a nadrágomba pénteken a Hősök terén!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!