Zaharova: Tajvan Kína szerves része

2024. január 13. 20:47

„Az orosz fél ellenzi Tajvan függetlenségének bármilyen formáját” – jelentette ki az orosz külügyi szóvivő.

2024. január 13. 20:47

Oroszország a Tajvanon megtartott választások fényében megerősíti, hogy a szigetet változatlanul Kína szerves részének tekinti – szögezte le Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az orosz diplomáciai tárca honlapján szombaton közölt nyilatkozatában.

„Az orosz fél elismeri, hogy a világon csak egyetlen Kína létezik, a Kínai Népköztársaság kormánya az egyetlen legitim kormány, amely egész Kínát képviseli, Tajvan pedig Kína szerves része. 

Az orosz fél ellenzi Tajvan függetlenségének bármilyen formáját. 

Felszólítunk minden külső erőt, hogy tartózkodjon a regionális stabilitást és a nemzetközi biztonságot aláásó provokatív akcióktól” – közölte Zaharova.

A szóvivő rámutatott, hogy Oroszország támogatja Kínának az állami szuverenitása és területi integritása védelmében tett lépéseit.

„Álláspontunk szerint a Tajvani-szoros két oldala közötti kapcsolatok tisztán Kína belügyét képezik. Egyes országoknak arra irányuló kísérletei, hogy a tajvani választásokat Pekingre történő nyomásgyakorlásra és a szoros helyzetének megingatására használják fel, kontraproduktívak, és széles körű elítélést érdemelnek a nemzetközi közösség részéről" – hangzik a külügyi szóvivő állásfoglalása.

Tajvanon a kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) nyerte meg szombaton az elnökválasztást, miután jelöltje, Laj Csing-tö, aki jelenleg az alelnöki posztot tölti be, a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg, két vetélytársa pedig elismerte vereségét. A DPP szerint Tajvan jogosult a szabad önrendelkezésre.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2024. január 14. 19:03 Szerkesztve
Azt tudjuk, hogy ti mocskos komcsik elleneztek mindenféle szabadságot.
ProletarFC
2024. január 14. 02:21 Szerkesztve
Medgyessy "útelágazódásokhoz... - nehéz szó" Péter anno elismerte, hogy Tajvan Kína elidegeníthetetlen része, tehát a magyar diplomácia már nagyon rég elfogadta ezt a tézist. Tképpen amíg a "Gyurcsán" nem puccsolta meg, jól éltünk - az egy jó korszak volt. Akkor voltam egyetemista.
ZZoltan
2024. január 14. 02:11
Tajvanon élnek az igazi kínai nacionalisták. A Nemzeti kuo-min-tang tagjai menekültek oda, miután a szárazföldön a bolsevik vörös kínai horda győzedelmeskedett. Remélem ebben (is) nem fog a kormányunk a terrorhatalom oldalára állni, úgy mint a gyilkos, népírtó Izrahell népírtó háborúja alkalmával.
Kovács Ubul
2024. január 14. 00:47
Tajvani belügy, muszka agresszornak kuss van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!