Egy olasz lap szerint Erdő Péter is lehet akár Ferenc pápa utódja

2024. január 01. 09:44

A lap szerint a magyar bíboros sok szempontból a nemrég szentté avatott II. János Pál utódjának tekinthető.

2024. január 01. 09:44

Az ItalyStart.com honlap szerint Erdő Péter az egyik legesélyesebb arra, hogy Ferenc pápa utódjának válasszák, a magyar bíboros ráadásul a fogadóirodák listáján is előkelő helyen szerepel. Az általános vélekedés szerint a kihívásokkal küzdő katolikus egyház élére olyan személyt keresnek, akinek lesz ideje reformokat végrehajtani, így a 70 év körüli vagy annál fiatalabb bíborosok esélyei a legjobbak.

A magyarországi katolikus egyház vezetőjét már XVI. Benedek lemondása után is emlegették a pápai szék esélyeseként, de 2013-ban még viszonylag fiatal kora miatt nem valósult meg ez a forgatókönyv, tíz évvel később azonban Erdő Péter számít az első számú jelöltnek a szakértők szerint.

Az elemzés szerint az ideálisnak életkoron túl mellette szól, hogy egyházvezetői, pásztori gyakorlattal is rendelkezik, valamint meg tudja szólítani a konzervatívokat, anélkül, hogy túlzottan taszítaná a „progresszíveket”.

Erdő igyekszik minél jobban javítani a katolikusok és az ortodox egyházak kapcsolatát, ami azért fontos, mert a Vatikán számára ez fontosabb ökumenikus cél, mint a protestáns egyházakkal való egység”

– írja az olasz lap, amely szerint a magyar bíboros sok szempontból a nemrég szentté avatott II. János Pál utódjának lenne tekinthető.

A pápaválasztó konklávé a 80 évesnél fiatalabb bíborosokból áll, ezek száma 2023. decemberében 137 fő. Ők döntenek majd a jelenleg 87 éves Ferenc pápa utódjáról. Az elmúlt két évszázadban a pápák a bíborosok közül kerültek ki. A szavazás a vatikáni Sixtus-kápolna zárt ajtói mögött történik, titkos döntéssel. A szavazás általában 1-2 napig tart, bár volt, amikor közel egy hétbe telt az utód kiválasztása.

Ezt is ajánljuk a témában

Érdemes-e találgatni a magyar pápáról?

Erdő Péter bíboros esetleges pápasági esélyeit találgatta egy brit lap és a nyomában a magyar média. Az ilyesmivel ugyanakkor érdemes szkeptikusan bánni. Nézzük, milyen a pápa egészségi állapota, mi lehet a közelgő lemondásáról szóló szóbeszéd hátterében, és kik voltak „papabilék” a média szerint az előző konklávén!

 

Fotó: Vatican Media/Catholic Press Photo/Hans Lucas

 

Frissítés: a cikkben az ATV szemléje nyomán eredetileg „Vatikán-szakértőként” szerepelt az eredeti cikket közlő portál, de ez nem állja meg a helyét, a cikket ez alapján módosítottuk

 

Összesen 263 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Giovanni
2024. január 11. 16:03
Nem hiszem, hogy Erdő Péter túl esélyes volna a pápaságra. Nem tud jól olaszul, tolmáccsal jár fontos tárgyalásokra és nem töltött fontos funkciót vagy sok időt a Vatikánban miniszterként. Egyszóval nem tartom őt esélyesnek. Persze lehetnek csodák, ezt nem kellkizárni. Eddig a pápaságra legalkalmasabb magyar biborost a történelemben úgy hivták, hogy Mindszenti József.
Nemkellnév
2024. január 08. 13:54
Jézus akart volna pápa lenni?
trash5
2024. január 02. 23:08
Ha a hülyeség fájna, a propagandisták üvöltenének. Kiveve az origos propagandisták, mert azok zombik.
Hesperia
2024. január 02. 18:52
Nagyon szomorú vagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!