Újabb feszültség Kelet-Ázsiában: Pekingnek nem tetsző elnökjelölt nyert Tajvanon

2024. január 13. 19:49

Győzelmét követően Lai Csing-te kijelentette: „Eltökélt szándékom, hogy megvédjem Tajvant a Kínából érkező folyamatos fenyegetéstől és megfélemlítéstől”.

2024. január 13. 19:49
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Lai Csing-te, a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltje lesz a következő tajvani elnök. A győzelem példátlan demokratikus mérföldkövet jelent:

először fordul elő, hogy Tajvanon ugyanazon politikai párt jelöltje zsinórban harmadszor is megnyeri az elnökválasztást.

Lai összesen 5 586 019 szavazó támogatását kapta meg; míg Hou Yu-ih, a fő ellenzéki Kuomintang párt (KMT) jelöltje 4 671 021 szavazatot, azaz 33,49 százalékot; Ko Wen-je, a Tajvani Néppárt (TPP) jelöltje pedig 26,45 százalékot, azaz 3 690 466 szavazatot szerzett az adatok szerint.

A pekingi kormány korábban Lai-t szeparatistának nevezte, és elutasította a Tajvan jövőjéről szóló tárgyalásokra irányuló felhívásait. A szombati szavazás előtt Peking arra figyelmeztette a tajvani választókat, hogy „hozzák meg a helyes döntést”, és „ismerjék fel, hogy Lai Csing-te rendkívül nagy veszélyt jelent a Kína és Tajvan közötti kapcsolatokra”.

A kínai figyelmeztetések nem hatották meg a választókat, Lai mellett voksoltak a legtöbben. Győzelmét követően Lai kijelentette: „Eltökélt szándékom, hogy megvédjem Tajvant a Kínából érkező folyamatos fenyegetéstől és megfélemlítéstől”, és hogy fenn kívánja tartani a Tajvani-szorosban a jelenlegi status quót. Hozzátette, hogy kormánya a Pekinggel folytatott diplomáciájában a konfrontáció helyett a párbeszédet fogja alkalmazni. 

„A jövőben reméljük, hogy

Kína felismeri az új helyzetet,

és megérti, hogy csak a béke előnyös a szoros mindkét oldalán” – tette hozzá a megválasztott elnök.

Nehéz lesz kormányozni a szigetet

A DPP a mostani választáson azonban elvesztette többségét a törvényhozásban, és egyetlen pártnak sem lesz elég szavazata ahhoz, hogy egyedül kormányozzon. A DPP 10 helyet veszített, a KMT 14 , a TPP pedig három helyet szerzett. Az előző nyolc évben a DPP ellenőrzése a végrehajtó és a törvényhozó hatalom felett nagyobb lehetőséget biztosított a pártnak a törvények elfogadására és az érdemi változtatásokra.

A parlamenti egyensúly azonban potenciálisan akadályozhatja az új kormányt a törvényhozásban, azt jelenti, hogy

Tajpejnek a kommunikáción és együttműködésen alapuló politikai valóságot kell kialakítania

– mondta Lai. A parlamenti többség elvesztése megnehezíti a kormányzást a DPP számára, amelynek egy ellenséges parlamenten kell keresztül vinni a törvényeit. 

Eközben Hou Yu-ih elismerte vereségét, és bocsánatot kért a választóktól. „Mindenkinek csalódást okoztam. Azért vagyok itt, hogy kifejezzem legmélyebb sajnálkozásomat. Kérem, bocsássanak meg nekem” – mondta Hou a választókhoz intézett beszédében.

A szavazóhelyiségek a szigeten helyi idő szerint 16 órakor zártak be. Mintegy 19,5 millió ember volt jogosult szavazni. Tajvan vezetőjét a szavazatok egyszerű többségével választják meg négy évre, második fordulóra nincs lehetőség.

A választások győztesét a tervek szerint 2024. május 20-án iktatják be.

Az eredmény azt mutatja: a választók támogatják a DPP azon nézetét, hogy Tajvan de facto szuverén ország, amelynek erősítenie kell a kínai fenyegetésekkel szembeni védelmet, és el kell mélyítenie a kapcsolatokat demokratikus országokkal, még akkor is, ha ez Peking részéről gazdasági büntetést vagy katonai megfélemlítést jelent.

A szakértők szerint viszont „csak azért, mert a DPP van hatalmon, még nem jelenti azt, hogy Kína háborút fog indítani Tajvan ellen”. Az elmúlt nyolc év nyilvánvalóan kellemetlen volt, amikor a DPP volt hatalmon, 

de ez nem vezetett háborúhoz, hanem sikerült egy kényelmetlen középutat találniuk.

És az a remény, hogy még egy Lai-elnökséggel is megmarad ez a fajta kényelmetlen csend anélkül, hogy háborúba sodródna a térség. Ugyanakkor rendkívül fontosak lesznek a beiktatásig hátralévő hónapok, Peking valószínűleg fokozni fogja a Tajvanra gyakorolt nyomást a beiktatásig.

Peking nem örül

Csen Binhua, a kínai államtanács tajvani ügyekért felelős hivatalának szóvivője szerint az elnök- és a parlamenti választások eredményei azt mutatják, hogy a Demokratikus Progresszív Párt „nem tudja képviselni a sziget közvéleményét”

Tajvan Kína Tajvanja.

Ez a választás nem változtathatja meg a Tajvani-szoros közötti kapcsolatok alapvető mintázatát és fejlődési irányát; nem változtathatja meg a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő honfitársak közös vágyát, hogy egyre közelebb kerüljenek egymáshoz; és nem állíthatja meg azt az általános tendenciát, hogy az anyaország végül újraegyesül” – fogalmazott.

Japán továbbra is párbeszédet szorgalmaz

Yoko Kamikawa japán külügyminiszter nyilatkozatban gratulál Lai győzelméhez.

„Japán számára Tajvan rendkívül fontos partner és fontos barát, akivel alapvető értékeket oszt meg, és akivel szoros gazdasági kapcsolatokat és emberektől emberekre irányuló cseréket folytat. A japán kormány a Japán és Tajvan közötti együttműködés és a kapcsolatok további elmélyítésén fog dolgozni, azon az álláspontján alapulva, hogy a munkakapcsolatokat nem kormányzati alapon tartja fenn” – fogalmazott a közlemény. Hozzátették, „elvárjuk, hogy a Tajvan körüli kérdés békésen, párbeszéd útján megoldódjon, és ezáltal hozzájáruljon a térség békéjéhez és stabilitásához.”

***

Nyitókép: I-Hwa CHENG / AFP

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukasmacska
2024. január 15. 13:18
"fenn kívánja tartani a Tajvani-szorosban a jelenlegi status quót." Vagyis az új elnök sem akarja kinyilvánítani a függetlenséget, hanem marad ténylegesen önálló ország, csak éppen nincsenek nagykövetei külföldön, azokat "képviselő" meg "ügyvivő" néven futtatja.
Gonella
2024. január 14. 17:25
vigyázó szemeiket ukrajnára vessék! ne dőljenek be az usa ígéreteinek. cserben fogják őket hagyni! amint bekebelezik kubát, tajvan el lesz engedve!
concrete
2024. január 13. 23:32
Ennek valószínűleg az a kézenfekvő oka, hogy a tajvani társadalom többségének sem tetszik Peking. Vagyis kvittek.
Nasi12
2024. január 13. 23:12
Ki mondta, hogy nem tetszik. Nem hiszem, hogy mostanság lett kínai. Mint az ukrán külügyi államtitkár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!