Mit hozhat Trumpnak, hogy Orbánnal kampányol?

2024. január 18. 14:50

A volt amerikai elnök többször is méltatta a magyar kormányfőt az utóbbi időben.

2024. január 18. 14:50
Donald Trump elnökként fogadja Orbán Viktort a Fehér Házban

Trump beszédeiben rendszeresen Európa erős embereként hivatkozik Orbánra és őt hozza fel példaként. A Mandiner összegyűjtötte az előző hónapok ilyen mondatait, és megkérdeztük Koskovics Zoltánt, az Alapjogokért Központ szakértőjét is, hogy miért lehet ez fontos Trumpnak.

„Egy barát, egy nagyszerű ember, akit talán sokan kicsit keménynek tartanak, de ez rendben van” így méltatta Donald Trump Orbán Viktort a hétfő iowai republikánus előválasztás előtti hétvégén, egy január 13-i rendezvényen a magyar miniszterelnököt. Az orosz haderő rendkívüli kapacitásaira utalva pedig kiemelte, hogy „Orbán Viktor jól ismeri az érintett országokat, ő megmondaná, hogy Oroszország egy szörnyeteg-gépezet”.

Ezt is ajánljuk a témában

Január 6-án az iowai Mason Cityben úgy fogalmazott Trump: 

Orbán Viktor a legtekintélyesebb ember – talán a legkeményebb Európában, és talán Európán kívül is.

Ezt is ajánljuk a témában

Decemberben, a New Hampshire állambeli Durhamben tartott nagygyűlésen az előző elnök úgy fogalmazott: „Orbán Viktor magyar miniszterelnök nagyra tartott politikus”. Trump szerint ugyanis Orbán Viktornak igaza van, ha ő maradt volna az amerikai elnök nem történt volna meg az ukrajnai háború, valamint az Izrael elleni október támadás sem. Majd később újra felidézte, hogy Orbán Viktor szerint, amerikai elnöksége alatt biztonságban volt a világ. Hozzátette, a magyar miniszterelnök szerint Trump elnökség alatt tisztelték az Egyesült Államokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az USA exelnöke állva tapsolta meg Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész előadását New Yorkban, a Republikánus Klub évzáró gáláján, december elején – számolt be Blikk. A lap szerint az exelnök azt is elárulta a művésznek, hogy 

nagyon sokra tartja az ország vezetőjét, Orbán Viktort, akivel jó barátságot ápol. 

„Magyarország egy erős sziget Európa közepén, határozott vezetővel, erős identitáspolitikával és bátor kiállással védelmezi értékeit, politikai irányait a külső és belső támadásokkal szemben”mondta Donald Trump Mágának.

Ezt is ajánljuk a témában

Trump 2023. november 4-én a republikánus előválasztási kampány szempontjából kiemelt Florida Summiton szólalt fel, s itt is szóba hozta Orbánt: „az egyik legerősebb mind közül Orbán Viktor. (...) tudják, az a magyarországi. (...) Interjút készítettek vele a múlt héten, ezt valószínűleg látták, melyben megkérdezték, hogy mit mondana Biden elnöknek, hogy mit tegyen, és ő azt mondta, hogy megmondaná neki, hogy azonnal mondjon le, és tegye Trumpot az élre, hadd legyen újra ő az elnök. Hozzátette, hogy Orbán Viktor azzal folytatta, „»négy évig nem volt semmi gond a világban. Kína tisztelte őt, Oroszország tisztelte őt és Észak-Korea is tisztelte őt ‹Trumpot›. És féltek tőle... de Orbán Viktor, aki tényleg egy kemény és tiszteletreméltó fickó, azt mondta, tegye vissza Trumpot. 

Ezt is ajánljuk a témában

Decemberben az is kiderült, hogy a Politico nehezen viseli, hogy a volt elnök sokat dícséri Orbánt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Valószínű, hogy a legegyszerűbb magyarázat áll a legközelebb a valósághoz. Trump politikusi imázsának sarkalatos eleme az, hogy kerek-perec kimondja a nyilvánvalót, még akkor is – sőt különösen akkor – ha ezt az igazságot a szélsőséges politikai korrektségre nevelt amerikai fősodor legszívesebben elhallgatná. Ezért beszél teljes nyíltsággal a tömeges bevándorlás okozta veszélyekről, a liberális irányítású nagyvárosokat ellepő nyomorról és bűnözésről, a hagyományos – liberális gőggel átitatott – amerikai külpolitikáról vagy a woke ideológia marxista jellegéről – mondta mindezzel kapcsolatban a Mandinernek Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője.

 Koskovics hozzátette: azért emeli ki Orbán Viktor szerepét a világban, mert politikai brandjének szerves része felhívni a figyelmet olyan magától értetődő igazságokra, melyeket ellenfelei elkendőznének. „Márpedig tudjuk, hogy mit gondol az amerikai baloldal hazánkról és a magyar miniszterelnökről.”

 

Tény, hogy az elmúlt bő évtizedben, ha fontos témákban vita alakult ki Orbán Viktor és a liberális vezetők között, akkor kivétel nélkül a magyar miniszterelnöknek lett igaza.

Amikor 2014-ben Magyarország jogi és fizikai határzárral megállította a migránsokat, a liberális fősodor elemi dühvel ugrott a kormánynak, ám mára szinte minden európai állam átvette a magyar megoldásokat. Ukrajna kapcsán is a békét sürgető magyar álláspont bizonyult helyesnek, hiszen mára már az „ukránellenességgel” alig vádolható Washington Post vagy The New York Times is elismeri, hogy Kijev borzalmasan nehéz helyzetbe került és tárgyalnia kell. Az amerikai Kongresszus is vonakodik attól, hogy tovább finanszírozza a háborút. Sokkal helyesebb lett volna Zelenszkij elnök szempontjából ha erősebb lapokkal kezdi meg a tárgyalást – ahogy ezt Orbán Viktor javasolta neki a katasztrófába fulladt ukrán offenzíva előtt – tette hozzá a szakértő.

 Koskovics kifejtette: a magyar jobboldalnak fontos szerepe volt abban a munkában, amely a konzervatívok nemzetközi összefogását eredményezte. Az elmúlt években a nemzeti erők – reagálva az internacionalista baloldal alapvető civilizációs értékeink ellen indított átfogó támadására – sikeresen szervezték meg a közös ellenállást. A CPAC Hungary külföldi partnereink számára is fontos eseménnyé vált, melyet hazánk idén áprilisban már harmadszor rendezhet meg. A jobboldali politikai konferencia fő szónoka Orbán Viktor, míg Donald Trump videóüzenetben szól a részvevőkhöz. 

A tengerentúli jobboldal és a magyar konzervatívok tehát vitán felül egymásra találtak,

 nem utolsó sorban azért, mert a hazai eredmények az Atlanti-óceán túlpartjáról is jól látszanak. Márpedig az amerikaiak – különösen Donald Trump – szeretik a győzteseket. 

Nagyon hasznos lehet Magyarország számára, ha a következő amerikai elnök barátsággal és tisztelettel tekint hazánkra és a magyar kormányfőre. Márpedig Trump megválasztására egyre nagyobb esély mutatkozik, miután toronymagasan és rekorderedménnyel nyerte meg a az első előválasztási harcot Iowa államban – hívta fel a figyelmet Koskovics.


 

Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. január 25. 13:40
Orbán a minta. Négyszer kétharmad demokratikusan Trumpnak is jól jönne.
Lajoss
2024. január 21. 10:25
Bukni fog…😂😂😂
Reszelő Aladár
2024. január 18. 19:52
Dr Miniszterelnök általában tudja hova kell tenni a zsetont a rulettasztalon, de nem mázlija van és még csak azt sem tudnia, hogy hol fog megállni a golyó. Ukrajnában a békére fogadott, ami egy idő után be fog jönni, ahogy a bevándorlásnál is korlátozásra és a határvédelemre. Pont mintha egyszerre fogadott volna a pirosra és a feketére. Trump legelső nyilvános támogatása pedig tét nélküli volt: ha bejön, nagyot nyer, ha nem, akkor sem változott volna semmi. Amúgy meg menni fog pár magyar kampánytanácsadó. Aki nyerni szeretne, az konzultálni fog.
Typhoon
2024. január 18. 17:52
Aki arra számít a jobboldalon hogy Trump majd megment minket, az ugyanúgy illúziókba ringatja magàt mint az a baloldali aki az EU-tol várja a megmentést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!