Közelgő előválasztás: meglepően fej-fej mellett áll Donald Trump és Nikki Haley

2024. január 18. 12:55

Az iowai előválasztást könnyedén nyerte Donald Trump volt elnök, a New Hampshire-i azonban nehezebb falat lesz a jelek szerint.

2024. január 18. 12:55
Nikki Haley és Donald Trump

Miközben magasan Donald Trump nyerte a hétfői iowai repubikánus előválasztást Amerikában, a következő megmérettetés, New Hampshire nem tűnik ilyen simának a számára, legalábbis a felmérések szerint fej-fej mellett van a tagállami republikánus szimpatizánsai közt a volt elnök és az iowai megmérettetés harmadik helyezette, Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet – írja a The Hill.

Az American Research Group Inc. kedden közzétett felmérése szerint ugyanis a New Hampshire-i előválasztások résztvevői közt 

Trump és Haley is 40 százalékon áll. 

Decemberben még Trump 33, Haley 29 százalékon állt, korábban januárban ez az állás 37-33-ra változott, de a volt kormányzó azóta felzárkózott. 

A hétfői iowai előválasztáson Trump 51 százalékkal nyert, Ron DeSantis floridai kormányzó lett a második 21, és Haley a harmadik 19 százalékkal. A negyedik helyen végzett Vivek Ramaswamy üzletember bejelentette, hogy kiszáll a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyből, és szimpatizánsait Donald Trump támogatására buzdította.

A New Hampshire-i előválasztást január 23-án, kedden tartják, s a kormányzó, a republikánus Chris Sununu Nikki Haley mellett állt ki.

Az amerikai politikában tagállami előválasztásokon dől el, ki lesz egy a pártok elnökjelöltje, azaz mindkét párt a tagállamokban versenyezteti jelölt-jelöltjeit az elnökválasztás előtt. Az lesz az elnökjelölt, aki a legtöbb tagállamban nyer. Az előválasztási szezon az elnökválasztás évének januárjában vagy februárjában kezdődik Iowában, amit New Hampshire követ, s az utolsó megmérettetéseket június elején tartják. Az elnökválasztás novemberben lesz. Annak ellenére, hogy hivatalban lévő elnökük van, a demokraták is tartanak előválasztást, Joe Bidennek két kihívója akadt. Bővebben erről itt olvashat.

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: CNN

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2024. január 18. 21:06
Hogy van ez fej fej mellett?
FAdamus
2024. január 18. 19:36
Haley a demokratákat bíztatja arra, hogy átjelentkezzenek republikánusnak, és így szavazhassanak rá az előválasztáson. Arra a nőszemélyre a demokraták szavaznak, csak azért van ennyi szavazata.
__iX
2024. január 18. 17:51
Reméljük, a demokraták ilyen korán itt még nem csalnak.
polárüveg
2024. január 18. 16:45
Választási rendszer? Akit nem finanszíroznak a milliomosok és milliárdosok, annak esélye sincs. Mindkét oldalt ők finánsz-zsírozzák. Ebbe a rendszerbe köpött bele Trump, mert őt nem kellett támogatni, van vagyona ehhez. Tehát az eddig jól működő, kiépített rendszeren kívül mozog. Az USA politikai rendszere az alábbit tanítja nekünk: Ha nem megy pénzzel, oldd meg még több pénzzel! Ha nem megy még több pénzzel, oldd meg csalással! Ha nem megy csalással, oldd meg golyóval Kennedy-módra! Isten óvja az USA népét, és valamennyi népet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!