Elemzés: Magyarország segíthet betörni a hatalmas autógyártónak az amerikai piacra

2024. január 19. 18:57

A BYD globális tényezővé válása által Magyarország fontos európai termelőközponttá válhat.

2024. január 19. 18:57
null

Ahogy korábban megírtuk, Magyarországra hozza első európai autógyárát a világ legnagyobb – immár a Teslát is megelőző – elektromosautó-gyártó vállalata, a kínai BYD. Mexikó és Magyarország kulcsfontosságú állomásai lehetnek az óriás autóipari cég nyugati terjeszkedésének. Amennyiben az autógyár sikerre viszi a stratégiáját, az Magyarország gazdasági presztízsét is növelheti – írta legfrissebb elemzésében a CNN.

A lap szerint a cég terjeszkedésével két kulcsfontosságú ország, Magyarország és Mexikó kerülhet előtérbe. Bár mindkét ország kisebb autópiaccal rendelkezik, de segíthetnek a BYD-nek elérni Európát és Észak-Amerikát, támogatva a vállalat globális terjeszkedését.

A BYD már elkezdte terjeszkedését mindkét országban. Decemberben bejelentették, hogy gyárat nyitnak Magyarországon, 

ami az első személygépkocsi-gyártó üzemük lesz Európában.

Ezzel kapcsolatban a magyar kormány hangsúlyozta, hogy ez az ország történetének egyik legnagyobb beruházása, amely több ezer munkahelyet teremt majd Szegeden.

A BYD továbbá fontolgatja, hogy üzletet hoz létre Mexikóban is. A lap információi szerint a BYD-nél érdeklődést mutatnak egy üzem építése iránt a délkeleti Yucatán államban, bár január végéig hivatalosan nem erősítették meg a terveket. Szakértők szerint ezek a terjeszkedési lépések segíthetik a BYD-t az Atlanti-óceán túloldalán, különösen a tetemes vámok elkerülésében.

BYD Explorer No. 1 Car Carrier
A "BYD Explorer No. 1" autószállító új elektromos járművekkel megrakodva indul útra 2024. január 10-én a kínai Yantai kikötőjéből. Forrás: Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Magyarország termelési központtá válhat

Magyarország és Mexikó tehát jelentős szerepet játszhatnak a BYD globális terjeszkedésében. Magyarország az autóipari beszállítók számára egyre fontosabb európai termelési központtá válik, különösen Kínából érkező cégek számára. A BYD új gyára Szegeden ingyenes kereskedelmi hozzáférést biztosít Európába, ráadásul a cég alacsonyabb munkaerő- és energiaköltségekkel is számolhat, mint más európai autóipari központokban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A mexikói terjeszkedés is fontos lépés lehet, különösen az Egyesült Államok-Mexikó-Kanada megállapodás (USMCA) alapján, amely megkönnyítheti a BYD számára a tarifák elkerülését az Észak-Amerikába történő gyártás és export során. 

Az USA-ban jelenleg magas importvámokat vetnek ki a kínai gyártású autókra, de a mexikói gyártás lehetőséget teremt a tarifák csökkentésére.

A BYD terjeszkedési lépései tehát nemcsak a vámok elkerüléséről szólnak, hanem a vállalat globális jelenlétének erősítéséről és az ambiciózus terveik folytatásáról.

A BYD agresszív növekedést könyvelhetett el járműveinek exportjában, amely tavaly óriási mértékben, 334% -kal, alig 243 ezer darabra nőtt. Az ugrás valószínűleg segített Kínának megelőzni Japánt a világ első számú autóexportőreként 2023-ban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: BAY ISMOYO / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ringwoodite
2024. január 20. 12:48
Elemzés: Árbevétel: BYD AUTO (51,4 milliárd USD) Árbevétel: TESLA INC. (81,5 milliárd USD) 2022-es adatok
contractor-2
2024. január 19. 20:19
Biztos sokat jelent a gazdaságnak majd, de nekem már nem tudnak eladni ilyen hülyeséget. Én maradok a dízelnél amíg lesz mit venni. Egy 6 hengeres BMW dízelnek el kell tudni mennie 1 millió km-t. Nekem az már bőven elég lesz amíg élek.
nemecsekerno_007
2024. január 19. 20:09
Meglátjuk. De addig is keresünk rajta.
Arisztokrata
2024. január 19. 19:19
A BYD-EN altípussal akár be is kerülhetnének az USA-piacra! S kellő időben piacra dobhatják a BYD-TRUMP típust is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!