Biden: Az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét

2024. január 13. 21:18

Kína ismételten közölte, hogy nem fogja eltűrni a „szakadár tevékenységeket” Tajvanon.

2024. január 13. 21:18
null

A tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltjének győzelme után Kína ismételten közölte, hogy nem fogja eltűrni a „szakadár tevékenységeket” Tajvanon.

A szombati elnökválasztáson a kormánypárt jelöltje, Laj Csing-Tö leköszönő alelnök győzött a szavazatok 40,1 százalékával, 71,9 százalékos részvételi arány mellett.

„Határozottan ellenezzük a Tajvan függetlenségét és egy külföldi beavatkozást célzó szakadár tevékenységeket” – figyelmeztetett Csen Pin-hua, a tajvani ügyekkel foglalkozó kínai hivatal szóvivője.

„Továbbra is az az álláspontunk, hogy a tajvani kérdés megoldása és a nemzeti újraegyesítés továbbra is észszerű, és az eltökéltségünk sziklaszilárdságú” – szögezte le Csen.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Kína együttműködik a tajvani fontos politikai pártokkal, szervezetekkel és a néppel, hogy élénkítse a kereskedelmet és az együttműködést, és előrevigye a Tajvani-szoroson átívelő kapcsolatok békés fejlődését, csakúgy, mint a nemzeti újraegyesítés ügyét.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Washington nem ismeri el Tajvant államként

Joe Biden amerikai elnök Laj Csing-tö megválasztása után a Fehér Házból távozva újságírók előtt leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét.

Órákkal a szavazás megkezdése előtt az Egyesült Államok figyelmeztetett: 

elfogadhatatlan, hogy „bármelyik” ország beavatkozzon a választásba.

Washington nem ismeri el Tajvant államként és a Kínai Népköztársaság kormányát tekinti az egyetlen legitim kormánynak, de Tajpej legnagyobb támogatója, és jelentős katonai segítséget nyújt a szigetnek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter gratulált Laj Csing-tönek és a tajvaniaknak a „szilárd demokratikus rendszerükhöz”. Hangsúlyozta: 

az Egyesült Államok "eltökélt a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának fenntartására,

 a nézetkülönbségek békés, kényszerítés és nyomásgyakorlás nélküli megoldására”.

Hozzátette: az Egyesült Államok együtt kíván működni Lajjal és valamennyi tajvani párt vezetőjével az „egy Kína” politikájával egybehangzó, „hosszú távú” nem hivatalos kapcsolataik fejlesztése érdekében.

Kamikava Jokó japán külügyminiszter üdvözölte megválasztása alkalmából Laj Csing-töt, és reményét fejezte ki, hogy a Tajvannal kapcsolatos kérdéseket „békésen, párbeszéd útján” oldják meg. Japán azt várja – mondta –, hogy Tajvan továbbra is hozzájárul a térség békéjéhez és stabilitásához.

(MTI)

Nyitókép: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aquila
2024. január 14. 18:45
Azért érdekes ez a tajvani, formosai helyzet. A sziget őslakói ugyanis malájok, nem pedig kínaiak voltak. A kínai betörések ellen vívtak védelmi háborút, mikoris a hollandok a XVII. században tették rá a kezüket a területre. Ők folytatták azután az őslakosok irtását a helyükre betelepített kínaiakkal egyetemben, akik odáig mentek, hogy az őslakosok húsával is kereskedtek, és fogyasztották azok húsát. A végső lökést a japán megszállás adta, és a békekötések is már japán (nem kínai) területként kezelték. Szóval, lehet, hogy ez valamiféle játék a a történelmi eseményekkel, és hasonlatos lenne azzal, hogy ha az Egyesült Államok területi igényeit az indián őslakosság szemüvegén át néznénk.
Ehetős Odó
2024. január 14. 11:37
Az USA ezzel időt nyer, hogy a chipgyártást kiszervezze Tajvanból. Amint ezzel készen lesz, nyugodtan elengedheti Tajvant, mert az az értékét veszti és előbb-utóbb úgyis Kínáé lesz. Békésen olcsóbb a művelet.
auditorium
2024. január 14. 11:03
Bid. nem támogatja jelentette be hivatalosan, Blink -kel azonban nem egyeztetett véleményt.
véna
2024. január 14. 09:07
Az USA szeret mást mondani és mást tenni, nem szavahihető. Trianont se ratifikálták azaz nem ismerik el, mégis itt púposkodik ez a húgyos présgyerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!