Bekopogtak Erdoganhoz az amerikaiak, kérésük is van

2024. január 06. 17:13

A Biden-kormány szeretné elérni, hogy Törökország és a térség más erői gyakoroljanak nyomást Iránra.

2024. január 06. 17:13

Antony Blinken amerikai külügyminiszter megkezdte szombaton Isztambulban legújabb közel-keleti útját, amely már a negyedik az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus három hónappal ezelőtti kirobbanása óta.

Egyhetes látogatásán a konfliktus eszkalálódásának megelőzéséhez és a rendezési tervekhez kívánja megszerezi a térségbeli országok támogatását.

A Biden-kormány szeretné elérni, hogy Törökország és a térség más erői gyakoroljanak nyomást főként Iránra és csatlósaira egy regionális konfliktus kialakulása veszélyének csillapítása érdekében. Ezek az aggodalmak az elmúlt napokban a Vörös-tengeren, Libanonban Irakban és Iránban történt incidensek miatt erősödtek fel.

Blinken Törökország támogatását is igyekszik megszerezni a Gázai övezetre vonatkozó, háború utáni, de még kialakulatlan tervekhez,

amelyek magukban foglalhatják az újjáépítési erőfeszítésekhez való anyagi vagy természetbeni hozzájárulást, valamint egy olyan javasolt többnemzetiségű rendfenntartó erőben való részvételt, amely a területen vagy annak szomszédságában működhetne.

Hakan Fidan török külügyminiszterrel szombaton folytatott mintegy kétórás találkozóján Blinken a Gázai övezeti háborúról és az így kialakult humanitárius válságról, valamint Svédország NATO-csatlakozási folyamatáról tárgyalt – közölte a török külügyminisztérium. Egy amerikai illetékes tájékoztatása szerint

kora délután megkezdődtek a tárgyalások Recep Tayyip Erdogan török elnök és az amerikai külügyminiszter között is.

Törökországból Blinken a földközi-tengeri Kréta szigetére utazik, hogy az ottani rezidenciáján találkozzon Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel. Micotákisz és kormánya támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit az Izrael és a Hamász közötti háború továbbterjedésének megakadályozására, és jelezte segítségnyújtási szándékát is a helyzet további romlása esetére.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Netanjahu válaszolt Erdogannak

„Aki népirtást követ el a kurdok ellen (...) az utolsó ember, aki erkölcsöt prédikálhat nekünk” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Nyitókép: EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2024. január 25. 09:27
Az F16-osok leszállítás után írja alá az elnök a parlamenti határozatot?
Gordon.
2024. január 09. 09:06
Azért az talán nem igazán nyerő gondolat, hogy Erdogania, aki a Hamasz támogatója és Izrael ellensége, szerepet kapjon a háború utáni Gaza felügyeletében és irányításában. Ez garancia lenne egy Hamasz-2 kiépüléséhez.
2024. január 08. 13:58 Szerkesztve
Mondtam én, hogy Irán a soros célpont. Az októberi Hamász-támadásban a jenkik vastagon benne vannak. Felépítik a konfliktusokat és a háttérből berobbantják, amikor az időt elérkezettnek látják. Erre az idő pontosan az EU tagállami vezetőinek nem hivatalos alhambrai találkozóját követő napon került sor. Irán bevonásával a proximunkát az izraeliek végzik majd. Őket is (és Európát is) meg akarják gyengíteni, kivenni a képletből (Oroszország+Irán+Kína), aztán majd jöhet a tajvani proxi. Ha megkapják az F16-sokat a törökök, akkor Blinkenék tuti nagyon akarják a háború eszkalálását...
Szvv
2024. január 07. 19:14
Erdoganhoz? Biztos csak elirtak!😀
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!