Lehet-e béke Izrael és Irán között?

2024. április 23. 10:57

A szaúdi-izraeli békekötés teljesen új helyzetet teremthet.

2024. április 23. 10:57
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok

Nyitókép illusztráció. Fotó: HOSSEIN BERIS / MIDDLE EAST IMAGES / MIDDLE EAST IMAGES VIA AFP

„Izrael és Irán között viszont semmilyen kilátás nincs a normalizálódásra, legalábbis amíg a jelenleg rezsim van hatalomban. A közös biztonsági érdekek, a pánarab nacionalizmussal, illetve a szovjet-kommunizmussal szembeni küzdelem okafogyottá vált. Teherán hevesen ellenzi az amerikai hegemóniát a térségben, Izrael viszont minden olyan íncentívát megakadályozott, amely csökkentette volna a térségben az amerikai katonai jelenlétet. Az Irán által támogatott Izrael-ellenes szervezetekhez hasonlóan magának az iráni vezetésnek is deklarált célja Izrael elpusztítása, a zsidóság kiirtása.

A két ország által akár nyíltan, akár informálisan finanszírozott szerveződések pedig folyamatosan támadják a másikat egy alacsony intenzitású, de évtizedek óta tartó proxy-háborúban. Bízzunk benne, hogy ez az intenzitás nem erősödik fel, és a mostani villongás valóban csak villongás marad. Mert ha komoly háború tör ki a Közel-Keleten, akkor nem csak az olajárak szöknek az egekbe, de ezen keresztül minden másé is, az egyéb gazdasági és politikai következményekről nem is beszélve.

A szaúdi-izraeli békekötés azonban teljesen új helyzetet teremthet, nem véletlenül próbálja Irán minden eszközzel megakadályozni, többek között a Hamász támogatásával, amit korábban Irán nem tett. És ha a mostani konfliktusnak ez lesz az előre nem kalkulált eredménye, akkor egy picikét megnyugodhatunk.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:40
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­ö­­­g­ö­­­s­ ­­l­á­n­­y­­­o­­­k­­ ­­v­­á­­r­n­­a­­k­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­𝗡
Tommaso
2024. április 24. 23:03
Hiába szeretne Izrael békében élni mind Iránnal, mid arab szomszédaival, ha erre a másik oldalon nincs fogadókészség, mert nekik mások a céljaik s szándékaik.
Tommaso
2024. április 24. 22:36
törölt felhasználó aljasul hallgat arról, hogy elállatiasult, vérengző arab terroristák támadtak izraeli civilekre
Tommaso
2024. április 24. 22:33
IRÁN államfője az ENSZ-ben jelentette ki, hogy eltörlik Izraelt a Föld felszinéről. A HamaSS Alapokmánya szerint a szervezet fő célja Izrael Állam megsemmisitése. A közel-keleti BÉKE megteremtésénél nincs egyszerűbb. A zsidóvérre szomjazó mocskos állatoknak csak a céljaikról kellene lemondaniuk, és ennyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!