Bejött a magyarokkal való keménykedés? Újraindulhat az Európai Bizottság elnöki székéért Ursula von der Leyen

2024. január 20. 08:33

A POLITICO szinte kész tényként kezeli a februárban esedékes bejelentést.

2024. január 20. 08:33
Davosban beszélgetett Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij.
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Eddig is lehetett hallani róla, de a jelek szerint immár bizonyos: Ursula von der Leyen megpróbálkozik a folytatással az Európai Bizottság élén. A POLITICO németországi értesülései szerint a politikus

február 19-én Berlinben jelentheti majd be, hogy ismét megpályázza az EU kormányaként is emlegetett testület vezetését.

Aznap ülnek ugyanis össze Von der Leyen pártjának, a CDU-nak a vezetői a német fővárosban, s a brüsszeli lap névtelen forrásai szerint ez kiváló alkalom lesz a bejelentésre. Ismeretes, a legutóbbi, 2019-es EP-választás után nagy viták voltak az EB tisztségeinek elosztása körül, az úgynevezett csúcsjelölt, a szintén néppárti Manfred Weber (azóta az EPP elnöke) azonban „elhasalt” a francia-magyar ellenálláson, így lett végül kvázi kompromisszumos befutó a volt német hadügyminiszter. Hogy Orbán Viktor ismét támogatná-e az EB-elnököt, arra a miniszterelnök épp a Mandinernek nyilatkozva adott csattanós választ tavaly decemberben.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerdai, a magyar uniós források egy részének feloldásáról szóló vitában a bizottsági vezető alighanem a balliberális, Orbán-ellenes tábornak tett gesztust, amikor egyértelmű, korábban letagadott feltételeket támasztott a további folyósítás tekintetében. Ez azért fontos, mert az EB elnökét majd az EP választja meg, aminek az összetétele aligha egyezik majd a mostanival, ám átfedések bizonyosan lesznek.

Hogy ez a módszer politikailag hasznos lehet az elnöknek, már korábban cikkezett a nemzetközi sajtó.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A POLITICO mostani cikke szerint ugyan a jelölésre az EPP-nek is rá kell bólintania, hiszen ténylegesen a Néppárt indítja majd a posztért Von der Leyent, ám ez csupán formalitás, tekintve a CDU súlyát a pártszövetségen belül. Érdekesség, hogy az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel ellentétben, az EB-vezető az európai parlamenti választáson nem indul, ami a korábbi, elbukott „Spitzenkandidat”-rendszerhez képest elmozdulást jelez. 

A brüsszeli lap hivatalos megerősítést nem tudott kicsikarni a CDU illetékeséből, Ursula von der Leyen stábját pedig a cikkük megjelenéséig nem érték el, a jelek szerint mégis biztosnak tartják az értesülésüket.

Nyitóképünkön Ursula von der Leyen Zelenszkijjel Davosban: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Performan
2024. január 20. 19:06
Onnan nézve tényleg kár lenne érte. Kiváló cseléd.
5m007h 0p3ra70r
2024. január 20. 17:30
A Politico 2019-ben is biztos volt a dolgában, aztán a korábbi csúcsjelölti rendszer úgy omlott össze mint a kártyavár. Timmermanst elhajtották a picsába, Weber meg labdába sem rúghatott. Macron beajánlotta von der Liar-t, akitől még a német kancellár is ódzkodott, de neki az orra ála dugták a koalíciós szerzódést. Tusk meg rádumálta a többieket egyesével. Namost Csárszmisel nem lesz ennyire tökös, mint Tusk volt. Macron már nem húz Ursika felé, a csúcsjelölti hagyomány felszámolva. Akármi lehet! Még az is, hogy Verhofstadt vagy Freund lesz az EB elnöke.
Zaj001
2024. január 20. 17:14
Ha már ennyire biztos Von der Leyen újraválasztása, akkor minek ez a cirkusz a bizottság beperléséről? Vagy a bizottság nem jól működik, de az elnöke jól?
Unknown
2024. január 20. 16:58
Előjött hát ismét a mandi bohóca, a náci fosófantom, alias tommaSSo! Lássuk, ma mivel kacagtat meg bennünket. Igazi háborús uszító, magyarfóbiás és mindenkit agyatlannak nevez aki nem úgy gondolkodik mint ő, a gyogyós. Igazi libernyák, takony!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!