Sándor Fegyir: Ukrajna már most megnyerte a háborút

2023. december 17. 08:57

Ukrajna budapesti nagykövete szerint majd a Krímből is kiszorítják az oroszokat.

2023. december 17. 08:57

A Mandiner augusztusban írt róla, hogy Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, így ő lett Ukrajna budapesti nagykövete. Sándor a Jelennek adott interjút, amiből kiderült, a kinevezett nagykövet jelenleg is katonáskodik, s még mindig nem foglalta el az állomáshelyét Budapesten. Mint írják, „Kárpátalján nyílt titokként kezelik, hogy

a féket ezúttal Kijevben húzták be Sándor professzor számára – valószínűleg valamiféle belső hatalmi villongások következményeként”.

„Az apám félig magyar volt, így az ő ágáról tehát magyar is vagyok. Innen a vezetéknevem, a Sándor. A Sándorok Vácról jöttek, és királyi tisztviselők voltak, akiket a birodalomba küldtek szolgálatra. Előbb a Felvidékre, aztán ide, Kárpátaljára, az Ilosvai járásba, Dolhára, ahol egy királyi pénzverde működött akkor. Dolha a Telekiek grófi birtoka volt, és ők nagyon sok magyar telepest hoztak akkor oda magukkal. A dédnagyapám még a magyar honvédségnél szolgált az első világháborúban, a nagyapám pedig az 1. Magyar Hadseregben, a második világháború idején. A nagyapám a háborúban, Debrecen alatt, szovjet fogságba esett, és amikor Kárpátalját 1946-ban a Szovjetunióhoz csatolták, belőle szovjet állampolgár lett. Minderről persze az én gyerekkoromban nem beszéltek otthon a felnőttek, és én csak tavaly szereztem tudomást a történtekről. A szüleim sajnos hatéves koromban elváltak, és attól kezdve én az anyám mellett, ukrán környezetben nevelkedtem” – fogalmazott a nagykövet.

Sándor Fegyir szerint nemzetiségek egymás mellett élése az egész Kárpát-medencét jellemzi. „Menjünk körbe egy kicsit: Ukrajna, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia. Középen pedig ott van Magyarország. A magyar kultúra nélkül ezek a nemzetek ma nem lennének azok, amik. Kulturálisan Magyarország a jövőben is központi helyet fog elfoglalni ebben a térségben” – fogalmaz az ukrán diplomata.

„Nekem meggyőződésem, hogy a kárpátaljai magyarság fő problémája nem Kárpátalján van, hanem Budapesten. A rohamos elvándorlás. A legkönnyebb ugyanis elmenni. És hová? Nem is elsősorban Magyarországra, hanem nyugat felé.

Minden, Magyarországot körülvevő országban rohamosan csökken a magyarság lélekszáma. A magyar kormány ezért azzal tenne igazán jót, ha az anyanyelv és az anyanyelvi kultúra természetes megőrzése mellett, az államnyelv elsajátítására ösztönözné a kisebbségi magyarokat” – mondja Sándor.

Mint mondja, a fronton a magyar nemzetiségű katonák többnyire félnek a magyarságuk miatt. „Ezért kezdtem el folyamatosan hordani a karomon a magyar nemzeti színeket. Bátorításul.”

Ukrajna már most megnyerte ezt a háborút. A nagy győzelem fejben, az emberek gondolkodásában következett be.

Ukrajna népe elkezdett nemzetként gondolkozni, létezni, viselkedni” – hangsúlyozza. Szerinte Ukrajna nagyobb, erősebb lett ebben az időszakban. Hozzáteszi: „maga a háború egyébként csak több ütemben fog végleg befejeződni. Úgy látom, hogy az első, »forró« szakasz hamar, már a jövő évben véget érhet” – mondja.

„A második, elhúzódó, »hideg« fázisban aztán

kiszorítjuk az orosz megszállókat az összes megszállt ukrán területről. Még a Krímből is. Csak ez hozhatja ugyanis majd el Ukrajnának a teljes békét, nyugalmat, és a győzelmet”

szögezi le Sándor Fegyir, aki az interjú végén azt ígérte, egy év múlva már magyarul fog interjút adni Budapesten.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 338 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
muanyag-tojas-23
2023. december 18. 08:59
Majd pofán bassza a valóság ezt is egy gyalogsági ásóval.
cicologus
2023. december 18. 08:54
Fasszopó tetű vagy ,olyan buta ,mit a sár
borvssoias
2023. december 18. 00:56
Ez a gyökér kimondta azt, amit évek óta papolok. Nem létezik olyan, hogy ukrán nép, azt most akarják erőszakkal és agymosással létrehozni! Az ellengyelesedett oroszok elkezdték ukránnak nevezni magukat, hogy azzal az egész területre igényt tartsanak. Amúgy zseniális húzás, a franciáknak bejött a 18. szd. végén ugyanez. De ma már nem fog működni.
konfucius
2023. december 18. 00:01 Szerkesztve
Te idióta fasszopó, se a Krím, és főleg nem a Kárpátalja NEM UKRÁN TERÜLET. Semmilyen jogotok nincsen kiszorítani senkit ezekről a területekről. Inkább csomagolj, és cuccolj kifelé Kárpátaljáról, mert a belednél fogva húzlak végig Munkács, Beregszász főutcáján. Rohadt amcsibérenc zselészopó háborúpárti szar vagy, ide ne gyere Budapestre, mert nem állok jót magamért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!