Idén is „medvék" lepték el Moldovát (VIDEÓ)

2023. december 27. 21:46

Egyes román falvakban úgy tartják, hogy akinek a medve táncol, az szerencsés lesz az új évben.

2023. december 27. 21:46

A kulturális örökségüket ápoló romániai közösségek tagjai december végéhez közeledve, általában faluhelyen, házról házra járva, medvebőrt és díszes jelmezeket öltve táncolnak és énekelnek, hogy elriasszák az ártó szellemeket, és bevonzzák a jó szerencsét az új esztendőre – írja a Világjáró.

A lap megjegyzi, hogy 

minden táncos csoportnak más a ruházata, attól függően, honnan érkezett. 

Dormánfalván például a középkori íjászok viseletére emlékeztetnek a maskarák.

A világjáró megjegyzi, hogy bár a menetben a medvejelmezek a látványosabbak, a kísérő csapat is „izgalmas”. Ritmikusan dobolnak, füttyszóra pörögnek jobbra-balra. Az ő ruháik is eltérők lehetnek, attól függően az ország melyik vidékéről érkeztek. 

Egyes román falvakban egyébként még ma is úgy tartják, hogy akinek a medve táncol, az szerencsés lesz, akit pedig megölel, annak minden búja-baja elmúlik az új évben.

 

Nyitókép: Instagram-fotó

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2023. december 28. 14:20
Szeretném leszögezni, hogy ez az oláh "népszokás", melyet legújabban dákó-román, 3000 éves kontinuus hagyománynak kiáltottak ki a futószalagon gyártott hamis mítoszok oláh áltudósai, néhány évtizeddel ezelőtt, még kizárólag a vándorcigány medvetáncoltatók szokása és gyakorlata volt, szerte a Balkánon Nem tömegesen űzték, hanem néhányan. Ezt a kegyetlen foglalkozást, már korábban, majd a Ceausescu idején teljesen betiltották, majd később egy furcsa metamorfózis, de oláhéknál egyáltalán nem ritka plagizálás, népszokás elorzás útján lett az, amit ma "megcsodálhatunk"! Még a román wikipedia is elég tisztességesen összegzi a történetét, eredetét... Ez magyar nyelvre is fordítható: https://ro.wikipedia.org/wiki/Jocul_ur%C8%99ilor_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!