Az oroszok felsorakoztak Putyin mögött

2023. december 18. 16:05

Az oroszok kitartanak, az ukránok gyengülnek, az amerikaiak ingadoznak és a pénzüket féltik.

2023. december 18. 16:05
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkvatér

„Egyértelműen látszik tehát, hogy az ukrán hadi sikerek elmaradásával és a nyugati támogatások gyengülésével erősödik a kijózanodás az ukrán társadalomban. Igaz, ez még messze van attól, hogy a politikai elitet a tárgyalásokra kényszerítse. A kijevi intézet egy másik felméréséből egyébként kiderült az is, hogy az ukránok 87 százaléka szerint amennyiben a Moszkvára fokozódó szankciós nyomás közepette Kijev megfelelő mennyiségű nyugati fegyveres és pénzügyi támogatást kap, akkor komoly károkat okozhat Oroszországnak. Mindössze az ukrán lakosság 7 százaléka látja úgy, hogy Oroszország túlságosan erős ahhoz, hogy le lehessen győzni.

A háború lezárásának, pontosabban befagyasztásának lehetőségét persze alapvetően befolyásolja a nyugati társadalmak Ukrajna melletti elkötelezettségének alakulása is. Az amerikaiaknak például egyre inkább elegük van abból, hogy a Biden-kormányzat számolatlanul önti a pénzt az ukrajnai háborúba. A Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése szerint tavaly augusztus óta csaknem duplájára nőtt azok aránya, akik szerint az Egyesült Államok túl sokat tesz a háborúban álló kelet-európai országért.

 Főként a republikánusok és a függetlenek gondolják úgy, hogy Washington túlzásba viszi Ukrajna támogatását. Az előbbi csoportban a megkérdezettek 62 százaléka, utóbbiban a 44 százaléka vélekedett így. Az amerikaiak többsége persze még mindig úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak támogatnia kell Ukrajnát a területei visszaszerzéséig, azonban az így vélekedők aránya folyamatosan csökken, és már 40 százalék körüli azok aránya, akik akár területi engedmények árán is inkább a háború mielőbbi lezárását szorgalmazzák. 

Az amerikaiak számára a leginkább húsbavágó a pénzügyi támogatás kérdése. A felmérés szerint az amerikaiak 61 százaléka mondja azt, hogy korlátozni kellene az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást. Tíz republikánusból több mint nyolc osztja ezt a nézetet. Az amerikaiak 37 százaléka, köztük a demokraták 65 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak mindaddig támogatnia kellene Ukrajnát, amíg az kéri.

E három országban végzett felmérésekből tehát az derül ki, hogy a társadalmakban növekszik a háborús elfáradás, és a konfliktus tárgyalásos rendezésének igénye, ám a hangulat még nem fordult át oly mértékben, hogy az a háborúban közvetlenül és közvetetten érintett kormányokat kompromisszumokra sarkallná.”

Nyitókép: Sergey FADEICHEV / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2023. december 19. 16:50
Sokáig nem volt nekem világos, hogy a ruszkiknál milyen a morál, a hátországban és a fronton. Aztán olvastam ruszki blogokon, hogy a szurovikin-vonal építéséhez tízezrek utaztak szerte az országból önkénteskedni, persze ingyen, ezzel a hátországi kérdés eldőlt, a frontvonali meg akkor, amikor a nagy hohol zellentámadás egy héten belül összeomlott. Amúgy ez az úgynevezett morál nem mérhető, nem megfogható mégis minden háború egyik legfontosabb, talán A legfontosabb tényezője. Sokáig azt hittem, hogy a hoholok ebben sokkal jobban állnak, de mostanra már nem vagyok ebben annyira biztos.
lazio154-2
2023. december 19. 10:37
Nem csak az oroszok sorakoztak fel Putyin mögött, az Orbán vezette fideszesek legalább 2/3 a is. A többi párt nyuggerei se bánnák, ha újra Moszkva adná az irányt!
FeketeFehér
2023. december 18. 22:29
Mondjuk oroszországban nem életbiztosítás putyin ellenzékének lenni.
Zjzj
2023. december 18. 21:54
A muszkak agressziojat elitelo es ukrajnat katonailag es /vagy financialisan tamogato orszagok osszGDPje 60xsa a ruszkieknak. Az ukiknak nyujtott tamogatas a jelenlegi szinten subick, csak populista nyikhercs politikusok acsarognak miatta (tengeren innen es tul) meg 1-2 beepitett muszka szopanc (hogy nevuket ne emlitsem).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!