Magyarországon nem lehet terrorszervezetek mellett szimpátiatüntetést tartani, a TASZ a bírósághoz fordult

2023. november 10. 06:48

Hegyi Szabolcs, a TASZ munkatársa szerint azért fordulnak bírósághoz, hogy megvitassák, vajon jogos-e a tiltás. Földi László nemzetbiztonsági szakértő szerint ugyanakkor a TASZ lépése két szempontból is aggályos.

2023. november 10. 06:48
Palesztinpárti tüntetés

A szervezet szerint bár a feszült világpolitikai helyzet valóban hordozhat magában bizonyos biztonsági kockázatokat, ugyanakkor ez önmagában még nem elegendő indok a tiltáshoz – írta meg a Magyar Nemzet.

Hegyi Szabolcs, a TASZ munkatársa szerint azért fordulnak bírósághoz, hogy megvitassák, vajon jogos-e a tiltás. Földi László nemzetbiztonsági szakértő szerint ugyanakkor a TASZ lépése két szempontból is aggályos.

Először is megjegyzi, hogy a palesztinok támogatása nem volt konzekvens az izraeli konfliktus előtti időszakban. Másodszor pedig úgy véli, hogy 

az NGO-k és mögöttük álló globális hatalmak érdekei állhatnak a demonstrációk mögött, amelyek zavart keltve próbálják befolyásolni a társadalmat.

Lomnici Zoltán alkotmányjogász is megszólalt az ügyben. Tudomása szerint eddig hét hasonló kérelmet utasított el a rendőrség. Tovább rámutatott arra, hogy az ENSZ Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezménye is tiltja a háborús propagandát és a gyűlöletkeltést.

Az alkotmányjogész szerint a Hamász által elkövetett erőszakos cselekmények miatt, jelenleg a palesztinpárti tüntetések erkölcsileg és morális szempontból is elfogadhatatlanok, sőt, sértik azokat az értékeket, amelyeken Magyarország alkotmányos önazonossága és keresztény kultúrája nyugszik. 

Lomnici hozzátette, hogy a rendőrség az alaptörvény védelmében járt el, mikor elutasított a tüntetések szervezésére vonatkozó kérelmeket. Emellett pedig felhívta a figyelmet arra, hogy 

a terrorizmus támogatására uszító vagy azt hirdető tevékenységet az Büntető Törvénykönyv szigorúan bünteti.

***

Nyitókép: LUC AUFFRET / ANADOLU

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
piramis-2
2023. november 13. 11:24
"Magyarországon nem lehet terrorszervezetek mellett szimpátiatüntetést tartani, a TASZ a bírósághoz fordult" Aki ismer olyat, aki tagja ennek a TASZ nevezetű bűnszervezetnek az köpje le, üsse meg, rúgjon bele!
bornemissza-3
2023. november 11. 00:21
Hát ez érdekes lesz. Ezek konkrétan most a terrorszervezetek jogaiért állnak ki? Nem-e esetleg ők is azok?
Zokni
2023. november 10. 19:46
Hát ez az. - Migráns kérdés - nincs valós koncepció. Helyette annyi, hogy amíg hatalmon vannak, addig ne kelljen a népnek szembenézni a számos tényezővel, ami a teljes bezárkózás ellen szól, amivel áltatják magukat az átlagemberek. - Háborúellenesség - az nem az, hogy sokat brekegjük: béke, béke, béke… Ha békét akarunk, vmit tenni kell. - Fegyverszállítások letiltása - tudomásul kéne venni, hogy a Nato-ba éppen az oroszok miatt kellett belépni. Vagyis nem lehetünk szüzek, ha dugni akarunk. (Nézze a videót: az oroszok megüzenték vele - mert ők publikálták -, hogy Vitya pucsíts csak, de a te segged semmire sem jó…) - Családtámogatások... - az nem családtámogatás, hogy föntről, a jobb módúaknál (nagy család, jó fizetés) kezdjük, és aki még belefér (van vmi megtakarítása) és munkája, annak még jut vmi, és akinek nincs semmije, annak sem, sem. Csak gyerek van, hátha neki sikerül. Jó, hogy a bátorságot említi: ezek a döntések majd’ mind negatív kimenetelűek. Orbán meg nem meri vállalni…
Zokni
2023. november 10. 17:32
Csak a tisztán látás(om) kedvéért. (Bár miért én?) Izraelt a Hamasz támadta meg. De a viszontválasz a gázai polgári lakosságot sem kímélte. Itt az lehet pl. (gondolom) a probléma, hogy a Hamasz hivatalosan, jogi értelemben nem képviseli a palesztin népet. Annak idején egyszerűen kilökte a hivatalos palesztin hatóságot, és ő irányít helyette. A terroron kívül semmilyen felhatalmazása nincs a honfitársaitól. A fegyveresek, és a tomboló tömeg nem helyettesíti ezt. Következésképpen milyen jogon öl meg egy izraeli katona egy embert, aki abban a pillanatban nem támadja meg, és az illető nem is azonos azokkal a személyekkel, akiket viszont azonosítani tud, mint terroristát. Nyilván a túlnyomó többség (milliós számban) ilyen. Ezek meggyilkolása miatt a világon mindenki felháborodhat, és kimehet az utcára. Akár Magyarországon is. Az sem mellékes, hogy a dolog elfajulásában mindig van némi felelőssége Izraelnek. (A falak, a társadalmi egyenlőtlenség, a nyomor…) És persze az “arab világnak”.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!