Magyar vállalat építhet újjá egy falut Hegyi-Karabahban

2023. november 24. 17:24

Lakóházakat, közösségi épületeket, kórházakat, iskolákat, óvodákat és sportlétesítményeket építenek újjá – részletezte a külügyminiszter.

2023. november 24. 17:24

Letették az alapkövét az Azerbajdzsán által ősszel visszafoglalt Hegyi-Karabahban lévő Soltanli magyar vállalat általi újjáépítésének, amelynek nyomán öt-hatezer ember térhet majd vissza ezen településre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető kiemelte, hogy a magyar kormány azonnal világossá tette, hogy készen áll részt venni az érintett régió újjáépítésében, és a falu felé tartva is jól látható volt, hogy nagy munka vár a felekre ezen a téren.
Emlékeztetett a Baku és Budapest között létrejött megegyezésre, amelynek értelmében magyar cégek építhetik újjá Soltanlit, és erre végül a KÉSZ Csoport szerződött, amely készen áll megkezdeni a munkát, amint lehetséges.

Aláhúzta: lakóházakat, közösségi épületeket, kórházakat, iskolákat, óvodákat és sportlétesítményeket építenek újjá.

Valamint leszögezte, hogy a településen élők nem önszántukból hagyták hátra a lakóhelyüket, de most lehetővé fog válni öt-hatezer ember visszatérése.

„Habár túl hosszú idő után, de a történelem visszaadja önöknek, amit elvett” – fogalmazott. „Ez az alapkőletételi ceremónia az első lépés a teljes körű újjáépítés felé, s ez újabb jele a Magyarország és Azerbajdzsán közötti igaz barátságnak is” – tette hozzá.

Szijjártó Péter, aki első európai uniós külügyminiszterként látogatott a régióba, arról számolt be, hogy kívánatos lenne a hegyi-karabahi konfliktust végleg lezáró békeszerződés minél hamarabbi aláírása.

Mi, magyarok békeszerető emberek vagyunk, és tudjuk, hogy önök is mind azok. Hiszünk benne, hogy a régió minden lakójának joga van békében élni a következő években, évtizedekben és évszázadokban” 

– mondta.

Képmutató nyugati politikusok

A miniszter végezetül arra is kitért, hogy Magyarország már tizenhárom éve dolgozik a valódi stratégiai partnerség kiépítésén a fontos barátnak és szövetségesnek tekintett Azerbajdzsánnal.

Ez a barátság nem földgázbarátság” – szögezte le. „Amikor tizenhárom évvel ezelőtt először itt jártunk a miniszterelnökkel, bírálatok és támadások kereszttüzébe kerültünk az európai partnereink részéről, hogy mégis miért jövünk Azerbajdzsánba” – idézte fel. 

„A bennünket akkor támadó és kritizáló európai és más nyugati politikusok ezzel szemben ma mindent megtesznek egy közös fényképért az azeri elnökkel, hogy földgázhoz jussanak” 

– jelentette ki.

A Magyarország és Azerbajdzsán közötti barátság igazi barátság (...) Mi mindig kiálltunk Azerbadjzsán mellett az ország szuverenitását és területi egységét illetően is” – tette hozzá.

Sahib Babajev azeri munkaügyi miniszter köszönetet mondott Magyarországnak és a KÉSZ Csoportnak a részvételért, és közölte, hogy az újjáépítés nyomán jobb életkörülmények várnak a visszatelepülőkre.

Beszédében méltatta az azeri-magyar együttműködést, a kialakított stratégiai partnerséget, amelynek alapját szavai szerint a két ország vezetői fektették le. Kifejtette, hogy a hegyi-karabahi projekt nyomán új dimenzióba lép most a kétoldalú együttműködés, de emellett minden téren fejlődnek a kapcsolatok, például a gazdaság és a kereskedelem vonatkozásában is, illetve kulturális és társadalmi szinten is.

(MTI)

Nyitókép: MURAT KAYNAK / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. november 25. 12:30
Ezen lépése miatt újabb réteg kevlár kerül Orbánra, az Asala egy örmény terrorszervezet, ne mszokott viccelnii, így lassan be fog szorulni a Karmelitába a kevlár páncélos felcsúti Szent Mihály klón.Orbán Viktor Mihály.
Burdisgarage
2023. november 25. 10:40
Hát azért ez nem egy Halliburton-ös meló, de kezdetnek nem rossz. A többivel jól beszopatott minket a nato. Gondolom nagy beleszólásunk nincs, de remélem átértékelik kinek hogyan és miért segítünk.
salátás
2023. november 24. 23:14
Félhülye balos kommentelőink szerint ( kettő biztosan ) azért tolakodnak az újjáépítés projectekért,mert a megbízott cégek saját erőből,mondhatni szivességből csinálják. Igazán hihető történet
bodrigyuri
2023. november 24. 22:53
Ezeknek gratulált a malac, amikor elűzték a keresztényeket, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!