Ijesztő fejlemények: Irán-párti milíciákat támadott meg az Egyesült Államok Irakban

2023. november 22. 07:18

Az Egyesült Államoknak 900 katonája van Szíriában és mintegy 2500 Irakban.

2023. november 22. 07:18

Két helyen is csapásokat mért az Egyesült Államok Irakban Iránhoz köthető milíciákra – közölték amerikai illetékesek kedden. 

Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok nyilvánosságra hozza, 

hogy a csapatait a térségben érő támadásokra válaszul támadást intézett Irakban működő, iráni támogatást élvező fegyveresekre. Mind ez idáig az iraki belpolitikai instabilitás miatt ettől tartózkodott. 

Mohamed Sia asz-Szudáni iraki kormányfőnek ugyanis szüksége volt ezeknek a milíciáknak és a hozzájuk kötődő pártoknak a támogatására, hogy kormányt tudjon alakítani, és ezek jelenleg is befolyásos erők a koalícióban.  „Ezek a csapások közvetlen választ jelentenek az amerikai és koalíciós erők ellen Irán és iráni támogatású csoportok által elkövetett támadásokra” – tudatta közleményében az amerikai hadsereg. 

Az elmúlt hetekben több tucatszor érte már támadás az amerikai erőket Irakban és Szíriában is. Ezekben több mint 60 katona megsebesült. 

A támadások hosszú hónapok viszonylagos békéje után indultak újra, amit a fegyveres csoportok azzal magyaráznak, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael háborúját a Hamász ellen.  

Az Egyesült Államoknak 900 katonája van Szíriában és mintegy 2500 Irakban, akiknek az a feladatuk, hogy a helyi erőket segítsék a terrorizmus elleni küzdelemben.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció. MTI/EPA/Zurab Kurcikidze
 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. november 22. 11:35
Ijesztő az lenne, ha fordítva történt volna.
alexandrosz-2
2023. november 22. 09:12
Az aljas usa az, aminek van félnivalója, nem mi. Leszarom, pusztuljon a picsába a zsidaival együtt!
nyúlgerinc
2023. november 22. 09:00
"Az Egyesült Államoknak 900 katonája van Szíriában és mintegy 2500 Irakban." Engem inkább az érdekelne, hogy a világban hol nincs katonája ennek a csendőrállamnak?
Tasi János
2023. november 22. 08:32
Az a végtelenül aljas az USA terrorpolitikájában, hogy az arab terrort ők tervezik, szervezik és irányítják már a 70-es évek eleje óta! A Muszlim Testvériség, szinte minden terrorista szervezet alapítója a CIA irányítása alatt áll! Rajtuk keresztül szervezték az Al-Kaidát, az ISIS-t, hogy csak a legismertebbeket említsem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!