Antiszemita tartalmú palesztin tankönyvek kiadását is finanszírozta az EU

2023. október 11. 15:03

Az izraeli külügyminisztérium üdvözölte, hogy több uniós tagállam felfüggesztette a palesztinok számára biztosított támogatásokat. A tárca jelezte: uniós pénzekből a Palesztin Hatóság olyan tankönyveket adott ki, amelyek a zsidók elleni gyűlöletre buzdítottak.

2023. október 11. 15:03
-
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője az izraeli külügyminiszter hétfői nemzetközi videókonferenciáját követően újságírói kérdésekre válaszolva felvetett egy kényes ügyet, miszerint maga az Európai Unió egyik jelentése is elismeri: a könyvkiadásra a Palesztin Hatóságnak átutalt pénzekből olyan tankönyvek nyomtatását is finanszírozták, amelyek

tele vannak antiszemita utalásokkal, illetve a zsidók elleni erőszakra és terrorizmusra való felbujtással”.

Lior Haiat hozzátette: az ilyen tankönyvek formálják a palesztin fiatalok gondolkodásmódját, így a Hamász akcióiban látott erőszakot az ilyen agymosások előzik meg, a palesztin fiatalokat az iskolákban arra tanítják, hogy gyűlöljék a zsidókat. 

 

A videón a részlet 1:02:50-től hallható:


A szóvivő elmondta, Izrael nem érti, hogyan lehetséges az, hogy 80 évvel a holokauszt után európai államok antiszemita propagandát támogatnak, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy Izrael fontos döntésnek tartja, hogy a hétvégi vérengzés után több európai ország felfüggesztette a palesztinok számára folyósított támogatásokat.

 

Részlet egy palesztin fizika tankönyvből - szemléletes ábra a Newton-féle dinamika-törvényre

 

Az izraeli külügyi szóvivő által jelzett problémát az EU egyébként korábban már elismerte. Májusban az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, amely 

felszólította a Palesztin Hatóságot a gyűlöletkeltő tartalmak eltávolítására minden oktatási anyagból. 

Ellenkező esetben az uniós támogatások felfüggesztését helyezték kilátásba.

A The Times of Israel lap az erről szóló tudósításában emlékeztetett: az EP már négy éve folyamatosan figyelmezteti erre a palesztin vezetést, de érdemi változás nem történt. 

Tavaly nyáron az EU 200 millió dollár értékű támogatást utalt át a Palesztin Hatóságnak: az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a vitatott tankönyvek miatt ideiglenesen felfüggesztett támogatásokat mégis elutalja. Az EB magyar biztosa, Várhelyi Olivér előzőleg azt javasolta, hogy a pénzek egy részét csak akkor kaphassa meg a palesztin vezetés, ha bizonyítottan módosítja a vitás passzusokat a palesztin tankönyvekben. Palesztin tisztségviselők a finanszírozás elérését követően azt nyilatkozták, hogy 

az EB végül semmilyen feltételt nem kötött a támogatásokhoz.

--

Nyitókép: Palesztin gyerekek megkapják új tankönyveiket a tanév kezdetén 2007. szeptember elsején Dzseninben  (forrás: SAIF DAHLAH / AFP)

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabás.N
2023. október 18. 14:54
"Antiszemita tartalmú palesztin tankönyvek kiadását is finanszírozta az EU" Kb. 20 év óta figyelem, hogy mi megy ott. Ez azóta így van. A sátán nem tért meg és nem is fog. Viszont amikor a Zsidók Királya, a Messiás Jézus vissza tér, hogy helyreállítsa Izraelt, nagyon keményen el fogja számoltatni a nemzeteket, hogy hogyan álltak hozzá a zsidókhoz és Izraelhez. Különösen az európaiakat. Jelenések Könyve 12:5: 'És szűle [Izrael] fiú-magzatot, a ki vasvesszővel legeltet minden nemzetet; és ragadtaték annak fia Istenhez és az ő királyiszékéhez."
Akitlosz
2023. október 11. 23:11
"Izrael nem érti, hogyan lehetséges az, hogy 80 évvel a holokauszt után európai államok antiszemita propagandát támogatnak" Hát talán mert a holokauszt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket 80 év alatt sem.
Akitlosz
2023. október 11. 23:09
A szemiták nem kedveléséhez elegendő az élettapasztalat, sok propaganda ehhez nem kell. :-) A cigányok ellen sem folytat senki propagandát, valahogyan mégsem kedvelik őket más népek.
Akitlosz
2023. október 11. 23:07
Az antiszemitizmus mindenki közös érdeke, aki nem szemita. Ha hiszi, ha nem. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!