Kaukázusi csapdahelyzetek

2023. szeptember 27. 21:16

Hegyi-Karabah szomorú sorsa ugyanarra a végzetes problémára mutat, amire a határon túli magyarok jogfosztottsága.

2023. szeptember 27. 21:16
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Hegyi-Karabahban – örményesen: Arcahban – e napokban éli hitelességének végnapjait az úgyneve­zett „szabályokon alapuló nemzetközi rendszer”, melynek védelmére Ukrajnában a komplett Nyugat felsorakozott. Összeomlani persze nem fog, Örmény­ország és Azerbajdzsán egybevetve sem érik el a nemzetközi közösség ingerküszöbét, hát még az azeri területbe ékelődő, százezres kis örmény szakadár köztársaság. De Hegyi-Karabah szomorú sorsa ugyanarra a végzetes, destabilizáló erejű problémára mutat, amire a határon túli magyarok jogfosztottsága vagy épp az orosz–ukrán háború: a nemzetközi jog az etnikai önrendelkezés megfelelő szabályozása nélkül sohasem lesz több atomhatalmak toalettpapírjánál.

Arcah esetében az arra járó nagyhatalom két elv­szerű megközelítés közül választhat. A nemzetközi jogi megközelítés értelmében a terület Azerbajdzsán nemzetközi jogban lefektetett határain belül fekszik, sem Jerevánból, sem Sztepanakertből nem rendelkezhet felette senki. Ha tehát Azerbajdzsán úgy dönt, hogy felszámolja a területén működő örmény szakadár államot, az éppoly legitim döntés, mint ahogy legitim Ukrajna küzdelme is a területét bitorló „Donyecki Népköztársaság” és „Luganszki Népköztársaság” ellen. Ha egy állam – legyen az akár Örményország, akár Oroszország – szakadár államot támogat egy másik állam területén, mi sem egyértelműbb annál, mint hogy törekedni kell a szakadár államalakulat felszámolására, a területi integritás visszaállítására. Az egyik elvszerű álláspont tehát a nemzetközi jogi alapon azeri párti álláspont; ezt tartoznának képviselni mindazok, akik az orosz–ukrán háborúban Ukrajna területi integritását támogatják, ezt tartozna képviselni tehát a Nyugat. Ezen elvszerű álláspontnak persze ellentmond, hogy akkor az amúgy is végtelenül elfuserált kaukázusi határok további fuserálásra szorulnának: Örményország területén Tigranasen (azeriül: Kərki) néven működik olyan színörmény falu, amely – az Isten tudja csak, miért – a nemzet­közi jog szerint egyébként Azerbajdzsán exklávéja.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZZoltan
2023. szeptember 28. 03:38
Kohán, te örmény vagy? Csak azt felejtetted ki, hogy a 20. század elött NEM ÉLTEK örmények Karabahban, és a SZU alatt, meg a 1992-94-es háború után telepítették tele örményekkel a területet, miután 1 millió azerit elűztek onnan! Azért filozzál még, nem bántalak, tudom, hogy mindenkihez kizárólag az örmény propaganda jut el. Kicsit ez arra emlékeztet, mint amikor a CNN torzítja a tényeket és szerintük Orbán fasiszta....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!