Jennifer Lopeztől a jobboldali hitvallásig: konzervatív popsztár indul Mexikó elnöki székéért!

2023. szeptember 14. 21:32

Szerepelt Jennifer Lopez klipjében, ő maga is énekes volt, de jó ideje konzervatív üzenetekkel kampányol Mexikóban, most pedig elindul az elnökválasztáson: bemutatjuk José Eduardo Verásteguit!

2023. szeptember 14. 21:32
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Színész, énekes, gyermekkereskedelem elleni aktivista – ő José Eduardo Verástegui Córdoba, a konzervatív popsztár, aki indul Mexikó következő elnöki tisztségéért. 

Eduardo Verástegui 2023-ban részt vett az Alapjogokért Központ által rendezett, budapesti CPAC-en is.

Mexikóban 2024-ben tartanak általános parlamenti és elnökválasztást. Az elnökjelölteknek szeptember 7-éig kellett regisztrálniuk – Verástegui az utolsó pillanatra hagyta a regisztrációt. Az eddigi elnök, a 2018 óta hivatalban lévő  Andrés Manuel López Obrador az alkotmány értelmében nem indulhat az elnökségért. 

Elnökjelöltet három nagy politikai tömb állít, valamint számosan indulnak függetlenként. A Juntos Hacemos Historia (Együtt Történelmet Csinálunk) tömöríti a három baloldali pártot, s a feminista Claudia Sheinbaumot, Mexikóváros kormányzatának eddigi vezetőjét indítja. A Frente Amplio por México (Nagy Front Mexikóért) egy hatalmas ellenzéki tömörülés, melynek tagja a konzervatív Partido Acción Nacional (Nemzeti Akciópárt), az 1929-2000 közt folyamatosan hatalmon lévő Partido Revolucionario Institucional (Intézményes Forradalmi Párt - PRI), és a szociáldemokrata Partido de la Revolución Democrática (Demokratikus Forradalom Pártja). A Frente elnökjelöltje Xóchitl Gálvez üzletasszony, aki a PRI-nek is tagja volt, de most a Nemzeti Akciópárt tagja. Van még egy Movimento Ciudadano nevű választási alakulat is. Függetlenként hatan indulnak, köztük José Eduardo Verástegui Córdoba.

A 49 éves Verástegui 1994-1996 között a Kairo nevű popegyüttes háttérvokalistája volt – a bandával három lemezt adott ki. 2001-ben megjelentette egyetlen szólóalbumát (címe: Eduardo Verástegui), s ugyanekkor szerepelt Jennifer Lopez Ain't It Funny című klipjében is.

Ezt is ajánljuk a témában

Elhurcolt papok: így üldözi a keresztényeket a nicaraguai kommunista rezsim

Börtönbe hurcoltak egy eddig házi őrizetben tartott püspököt Nicaraguában, ahol közel kétszáz keresztényellenes incidens szárad a baloldali sandinista rezsim lelkén az egyházüldözés 2018-as újraindulása óta. Az üldözés ellen felszólalt Ferenc pápa, a latin-amerikai püspökök és Erdő Péter bíboros is.

 

Verástegui aztán több szappanoperában is szerepelt (Mi Querida Isabel, Soñadoras, Una luz en el camino, Tres mujeres, Alma Rebelde, CSI: Miami, Karen Sisco, Charmed, Nuestra Belleza Latina 2015, Kevin Can Wait). És mindemellett kilenc filmben szerepelt (Chasing Papi, Meet Me in Miami, Bella José The Butterfly Circus, Cristiada, Son of God, Paul Blart: Mall Cop 2, Little Boy, Sound of Freedom). Metanoia Films nevű projektje hozta össze a Bella és a Little Boy című filmet.

A 2003-as Chasing Papiban Tomás Fuentest játszotta, akinek egyszerre három barátnője van. A filmhez nyelvleckéket vett, hogy jobb legyen az angol kiejtése. A tanára egy elkötelezett katolikus volt, akinek a hatására Eduardo Verástegui felfedezte hitét, és komoly hitéletet élő katolikus lett belőle. José Eduardo Verástegui sok éve egyedülálló, szíve választottjának felbukkanását várja, és szeretne apa lenni.

Azt is eldöntötte, hogy nem szerepel olyan filmben, ami ellenkezik katolikus hitével és latino mivoltával. 

Politikai fronton Verástegui jobboldali konzervatív, aki büszke latinságára. Abortuszellenes, ellenzi az eutanáziát, a melegházasságot és a melegek örökbefogadási lehetőségét is. Hangos kritikusa a gyermekkizsákmányolásnak. A spanyol Wikipédia mindezekért „ultrakonzervatívnak” és „szélsőjobboldalinak” nevezi. 

Eduardo Verástegui egyúttal a gyermekek kizsákmányolása ellen is fellépő aktivista, aki 2008-ban egy videóüzenetben ítélte el a hispán országok és az Amerikai Egyesült Államok magas abortuszrátáját. A Bella című filmre készülés közben meglátogatott egy abortuszklinikát is, ahol találkozott egy dél-amerikai párral, akik az ő hatására mégis megtartották gyermeküket, és később kérték az engedélyét, hogy róla nevezhessék el. Megalapította a Manto de Guadalupe szervezetett, ami Los Angelesben működik és terhességi válságközpontot üzemeltet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Verástegui 2020-ban aláírta a Madridi Kartát (Carta de Madrid), amit a spanyol Vox konzervatív párt mögött álló Disenso Alapítvány kezdeményezett, és amely elítéli Dél-Amerika baloldali mozgalmait, mint amelyek a kubai rezsim és a São Paulo-i Fórum hatása alatt állnak; Farkas Vajk korábban lapunkban úgy jellemezte ezt az utóbbi fórumot mint „sajátos, drogkartellekkel is összeköttetésben lévő ’baloldali internacionálét”. 

2020-ban Donald Trump a Hispán Fejlődés Elnöki Tanácsának tagjává jelölte őt. 

Nemzetközi kapcsolatépítése során eljutott a budapesti CPAC konferenciára előadni, és idén Verástegui szervezte meg a mexikói CPAC-et. Meglátjuk, Youtube-csatornájának 367 ezer feliratkozója és hírneve mire lesz elég a mexikói elnökválasztáson!

 

Ezt is ajánljuk a témában

Leszavazták a szélsőbalos alkotmánytervet a chileiek

A világ legprogresszívebbnek szánt, legbalosabb alkotmánytervezete volt a chilei, amit a választók most kidobtak az ablakon. A népszavazás nagy siker a chilei jobboldal számára, egyben reményt is ad a latin-amerikai jobboldalnak.

Nyitókép: Verástegui Facebook
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tolókapu
2023. szeptember 15. 06:57
Lassan, de kezd ébredni a nép. Kellenek a hozzá hasonló emberek.
Grabb71
2023. szeptember 14. 23:37
Ha már ilyen részletesen ismertetik valakinek a filmográfiáját, nem ártana a magyar címeket közölni, ami alapján a hazai közönség könnyebben képes azonosítani, kiről van szó – ugyanis az elnökjelölt egy nálunk is meglehetősen jól ismert egykori sorozatsztár, talán leginkább a több éven át futó „Soñadoras – Szerelmes álmodozók” révén. További ismertebb filmek, sorozatok: Chasing papi = Nő a köbön Alma rebelde = Acapulco szépe CSI: Miami = CSI: Miami helyszínelők Charmed = Bűbájos boszorkák Paul Blart: mall cop 2 = A pláza ásza Vegasban
Zsolakomarom
2023. szeptember 14. 22:43
credit ratingben mar utolerte orkbanisztan mexikot elore megy, nem hatra
CsakOlvas
2023. szeptember 14. 22:42
Szilvai uram, Córdoba az amerikai érdeket képviseki Mexikóban, csak valamiért nem tetszettek tudomást venni róla. Gyerekek, legalább bennünket ne szédítsetek :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!