Hadisikerek, áttörés nélkül – itt tart az ukrán offenzíva

2023. szeptember 07. 18:23

A sikerek ellenére messze még a legfontosabb cél elérése, az Oroszországot és a Krímet összekötő folyosó átvágása.

2023. szeptember 07. 18:23
Military personnel of 47th Mechanized Brigade
Németh András
Németh András
HVG

„Az orosz erők visszavonultak Robotine faluból és kedvezőbb állásokat foglaltak el. Nem érdemes olyan körzeteket védelmezni, ahol nem lehet megfelelő pozíciókból folytatni a harcot – közölte az orosz főparancsnokság, amely ezzel megerősítette azokat a korábbi híreket, melyek szerint az ukrán hadsereg előrenyomult az ország déli részén található zaporizzsjai fronton és áttörte az első orosz védelmi vonalat.

Az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) geolokációs adatokkal is megerősített elemzése szerint a támadók nyolc-tíz kilométeres mélységben hatoltak be az orosz kézen lévő területekre és jelenleg az első és második védelmi vonal közötti területen harcolnak, s a lövészárkokkal és erődítményekkel párhuzamos irányban próbálják meg kiszélesíteni az ellenőrzésük alá került területet.

Az orosz magyarázkodás ismerősnek tűnhet: tavaly ősszel, amikor az ukránok több ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza előbb az észak-keleti Harkiv, majd a déli Herszon városa közelében, akkor is a frontvonal kiegyenesítésének szükségességével és a kedvezőbb védelmi pozíciók elfoglalásával indokolták az akkor a mostaninál jóval szervezetlenebb visszavonulást. Az ukrán sikerekről szóló híreket Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is megerősítette.”

Nyitókép: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. szeptember 08. 07:24
Németh András ritka nagy balfasz lehet. Az egy dolog, hogy nem ért ahhoz, amiről ír, de annyi esze lehetne, hogy mielőtt kritikátlanul elszajkózza a Hivatalos Álláspontot, megnézi, hogy a vezető nyugati lapok milyen lelkesen írnak újabban az offenzíva sikereiről. Ha ott nincs ujjongás, akkor érdemesebb lenne mondjuk valami más témáról cikket kanyarítani. Képességei alapján mondjuk tudósíthatna egy lángossütő versenyről, esetleg kutyakiállításról vagy valami hasonló, kevéssé komplex témáról.
Kanmacska
2023. szeptember 07. 23:35
Szóval: törték, a nagy lófaszt törték!
Kanmacska
2023. szeptember 07. 23:32
Ha az ukik áttörték volna az első, valódi védelmi vonalat, akkor arról már dicshimnuszokat zengene a nyugati sajtó, de valahogy nem teszi. A térképeken is szerepelne a nagy diadal, de ilyet sem látni, azaz sehol nem jeleznek jelentős előre törést.
Arisztokrata
2023. szeptember 07. 22:47
Hihetetlen azt látni, hogy a régi komcsi, majd szdsz-es idióták most az Elle-magazin homokosaival éltetik a kisorosz nácikat és hazudoznak az "első védelmi vonal áttöréséről" (ami valójában nem történt meg, mert a szürkezónát nevezik első vonalnak). Hogy áll össze mindez? Egy módon: Hazudnak reggel, délben, este meg éjjel, ez a cement, semmi más. Ha kell, a náciokkal, ha kell, ellenük, ha kell, a komcsikkal, ha kell, ellenük: mindenkor mindent és bármikor bármit, ha megfizetik. Ennyi ez a történet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!